Kultura

Na oko 1200 metara kvadratnih

Otvorenje stalnog postava Muzeja vučedolske kulture

Otvorenje stalnog postava Muzeja vučedolske kulture

Otvorenje stalnog postava Muzeja vučedolske kulture održat će se 30. lipnja 2015. godine u 11 sati.

Na oko 1200 metara kvadratnih, u 19 prostorija bit će prikazani ne samo neposredni arheološki nalazi na jednom od najznačajnijem arheološkom lokalitetu u Europi, nego i prikaz rekonstrukcije vučedolske kulture kojoj se, ne bez razloga, pripisuje začetak kultura današnjih europskih naroda.

Na arheološkom lokalitetu Vučedol možemo pratiti razvoj civilizacija i kulture od prvih naseljavanja 6000. godina pr. Kr., rekonstruirati dnevni život i običaje kulturnih pojava u burno vrijeme doseljavanja prvih Indoeuropljana - badenske, kostolačke i vučedolske koju se najdetaljnije može rekonstruirati i kojoj je lokalitet odredio ime. Najintenzivniji rast i razvoj bilježi iza 3000 g. p. Kr. i u svom je vrhuncu pokrivala 14 današnjih europskih država - Češku, Slovačku, Austriju, Mađarsku, Rumunjsku, Sloveniju, Italiju , Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Albaniju, a jedno je naselje registrirano i u istočnoj Grčkoj.

Izgradnja Muzeja vučedolske kulture započela je 2004. godine i koncipirana je da što manje narušava prirodni okoliš te da svojim izgledom kontinuirane izlomljene trake u stalnom usponu od podnožja prema arheološkim usponima na vrhu lokaliteta, predoči slojeve pretpovijesnih lokaliteta. Zgrada muzeja dovršena je u svibnju 2014. godine, kada se pristupilo i realizaciji stalnog postava, a koji će, posljednjeg dana lipnja ove godine otkriti - svjetsku atrakciju.  Arheološki nalazi, arhitektonski i gospodarski pokazatelji načina života svjedoče o prisutnosti ljudi, razvoju kultura i civilizacija na desnoj obali Dunava, 4 kilometra nizvodno od Vukovara.

Muzej vučedolske kulture dio je velikog Projekta Ilok - Vukovar - Vučedol koji je financiran zajmom Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) u vrijednosti 169.673.211 kn, dok je na planiranih 56.939.204 kn učešća Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture osiguralo dodatnih 156.184.474 kuna. Projekt je obuhvatio obnovu dvorca Odescalchi, plato tvrđave i zidine, kompleks franjevačkog samostana, Žitnicu te parkovne površine u povijesnoj jezgri u Iloku. Zatim obnovu barokne jezgre Grada Vukovara i kompleks dvorca Eltz koji je kao Gradski muzej Vukovar sa stalnim postavom otvoren 24. siječnja 2014. godine.

Muzej vučedolske kulture koji za nekoliko dana otvara svoj stalni postav najširoj publici, a s financiralo ga je Ministarstvo kulture s 15 milijuna kuna, svakako je jedan od vrhunaca tog obimnog projekta u Slavoniji, ali i znakoviti početak.

Novim pristupom supostojanja znanstvenih istraživanja po najvišim standardima, atraktivnog i aktivnog muzejskog postava jedinstvenog fenomena svjetske kulturne i povijesne baštine koji potječe iz bakrenog doba, te prateći obrtnički i turistički kapaciteti  otvaraju se mogućnosti razvoja koji bi Vukovar, Vučedol i Ilok upisali na svjetske znanstvene, kulturne, gospodarstvene i turističke mape. Kulturna baština u Republici Hrvatskoj osim u turizmu, otvara prilike za razvoj  i drugih djelatnosti koje su vezane na kulturu i druga socio-ekonomska područja a koja mogu pridonijeti njihovom  rastu na osnovama održivog razvoja.

Održiva obnova kulturnih dobara  potiče razvoj poduzetništva, prometa, znanosti, zaštite okoliša te pridonosi urbanom i regionalnom napretku, povećanju broja zaposlenih i jačanju socijalne kohezije te Position Paper Croatia 2014-2020 ističe potrebu jačanja zaštite, valorizacije i upravljanja kulturnim resursima s obzirom na njihov turistički i poslovni potencijal.

Muzej vučedolske kulture temelj početak novog multifunkcionalnog projekta  - Arheološkog parka Vučedol - koji s jedne strane obuhvaća program sustavnih, interdisciplinarnih istraživanja arheološkog lokaliteta Vučedol, koji širi prostor Vučedola prezentira kao arheološko-povijesni, ali isto tako i kao turističko-ugostiteljski i športsko-rekreativni centar. Ministarstvo kulture u razvoju tog projekta blisko surađuje s Ministarstvom turizma i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU.

Održiva obnova kulturnih dobara potiče razvoj poduzetništva, prometa, znanosti, zaštite okoliša te pridonosi urbanom i regionalnom napretku, povećanju broja zaposlenih i jačanju socijalne kohezije pa su valorizacija i upravljanje kulturnim resursima s obzirom na njihov turistički i poslovni potencijal prepoznati i na razini Vlade RH, koja je projekt Arheološkog parka uvrstila u razvojne prioritete Republike Hrvatske.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.