Kultura

Gradski muzej Vukovar nominiran za nagradu Europskog muzeja godine

Gradski muzej Vukovar nominiran za nagradu Europskog muzeja godine

Kandidatura Gradskoga muzeja Vukovar za nagradu Europski muzej godine - EMYA 2016 iznimno je važna za tu muzejsku ustanovu, ali i za sam Grad Vukovar te predstavlja potvrdu važnosti Vukovara u kulturološkom i povijesnom smislu, rečeno je na konferenciji za novinare u Gradskom muzej Vukovar u povodu nominacije toga muzeja za najbolji muzej Europe u 2016. godini.

"Imamo velika očekivanja, ali čak i ako ne pobijedimo ostaje nam ogroman ponos da smo uopće sudjelovali u jednom takvom izboru", kazala je ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja Ružica Marić podsjetivši na sva golema stradanja koje je Muzej u Vukovaru pretrpio u Domovinskom ratu te obnovu koja je svoj "finiš" dosegla 23. siječnja 2014. godine otvorenjem stalnog postava.

Marić je navela kako je obnova Dvorca Eltz, u kojem se nalazi Gradski muzej Vukovar, bila dio programa Vlade Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe koji je pod nazivom "Obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol", provelo Ministarstvo kulture. Obnova dvorca koštala je 140 milijuna, dok je za stalni postav izdvojeno 14 milijuna kuna.

Vukovarski se muzej za nagradu europskog muzeja 2016. godine, kandidirao u svibnju prošle godine na natječaj Europskog muzejskog foruma. Kandidaturu su mogli istaknuti muzeji koji su u posljednje dvije godine otvorili stalni postav za kojeg drže da udovoljava visokim kriterijima koje postavlja Europski muzejski Forum.

Ukupno je prijavljeno 49 muzeja iz 24 europske države, a svečanost izbora najboljeg muzeja obavit će se u San Sebastianu u Španjolskoj početkom travnja.

Povijest muzeja

Gradski muzej Vukovar osnovan je 1946. godine donacijom stilskog namještaja, starog novca i umjetničkih predmeta Vukovarca Antuna Bauera. Prvi stalni postav muzeja otvoren je 1948. godine, a 1966. godine Muzej preseljava u Dvorac Eltz. U Domovinskom ratu Dvorac i Muzej doživjeli su ogromna razaranja i uništenja, a muzejska građa koja nije sklonjena, otuđena je ili uništena. Od 1991. do 1997. godine vukovarski muzej djelovao je u progonstvu u Zagrebu, a u Vukovar se vraća 1997. godine. Obnova Muzeja započela je 2005. godine, a završila 2014. godine otvorenjem stalnog postava. Kao budući zadaci u toj ustanovi nameće se otvorenje stalnog postava Zbirke Bauer te Zbirke donacije hrvatskih i europskih umjetnika osnovane 1992. godine kao izraza podrške Gradskom muzeju Vukovar u progonstvu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.