Kultura

Najava:

Crnogorska književna scena u Rijeci; Dragana Tripković, Andrej Nikolaidis, Milorad Popović

Crnogorska književna scena u Rijeci; Dragana Tripković, Andrej Nikolaidis, Milorad Popović

Kao nastavak suradnje između crnogorskih i hrvatskih pisaca, u petak 4. ožujka 2016. godine u 19.00 u antikvarijatu-knjižari Ex Libris, Riva boduli 3b u Rijeci održat će se predstavljanje za javnost troje crnogorskih književnika: predstavit će nam se pjesnikinja Dragana Tripković, književnik i izdavač Milorad Popović te književnik i esejist Andrej Nikolaidis.

 

Radi se o višestruko nagrađivanim autorima triju generacija i triju književnih poetika iza kojih su brojna priznanja u Crnoj Gori i inozemstvu, te ih se stoga i smatra trenutno jednima od najvažnijih autora koji pišu na crnogorskom jeziku.

Stoga će se publika imati priliku upoznati s najnovijim dosezima crnogorske književnosti te će se otvoriti i aktualna pitanja crnogorske književne scene.

Predstavljanje Dragane Tripković, Milorada Popovića i Andreja Nikolaidisa te razgovor s njima vodit će riječki književnik Milan Zagorac.
Ovo je predstavljanje „uzvratni“ susret jer su u lipnju 2015. godine autori Kristina Posilović i Zoran Žmirić sudjelovali na predstavljanju recentne hrvatske i riječke književnosti u Podgorici i Cetinju.

Dragana Tripković je rođena 26. travnja 1984. godine na Cetnju. Završila je studij dramaturgije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Stevana Koprivice. Radila je kao dramaturg u Crnogorskom narodnom pozorištu. Osnivač je i direktor Alternativne teatarske aktivne kompanije - ATAK. Bila je pisac, dramaturg i producent u nekoliko produkcija ATAK-a.

Objavila je zbirke poezije “Prevarena duša” 2000. (KZP, Podgorica), “Ljubav je kad odeš” 2005. godine (Plima, Ulcinj), drugo izdanje 2006, “Pjesme” 2008. godine (Antibarbarus, Zagreb), “Stihovi od pijeska” 2014. (OKF - Cetinje). Pjesme su joj prevođene na engleski, ruski, poljski, njemački, talijanski, letonski i albanski jezik.
Radila je kao novinar i kritičar nekoliko crnogorskih listova. Surađuje s brojnim časopisima za književnost u Crnoj Gori i inozemstvu.

Milorad Popović je rođen 1957. godine u Lipi Cuckoj, na Cetinju. Autor je osam knjiga poezije i dvije knjige eseja na temu crnogorskog nacionalnog pitanja. Za roman „Karnera” dobio je uglednu nagradu „Meša Selimović“, 2013. godine.

Djela su mu prevođena na brojne strane jezike. Dopisni je član Europske akademije poezije, čije je sjedište u Luksemburgu. Trenutno je predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika i direktor Otvorenog kulturnog foruma s Cetinja, izdavača suvremene crnogorske i južnoslavenskih književnosti i časopisa za književnost, kulturu i društvena pitanja ARS. Dobitnik je brojnih nacionalnih i inozemnih priznanja.

Andrej Nikolaidis, rođen u Sarajevu 1974. Objavljivao članke u The Guardianu, Al Jazeeri, Mladini… Njegova proza uvrštena je u antologiju „Best European Fiction 2012”. Esej „The Silence of Lamb-eaters” objavljen je u zborniku „Welcome to the Desert of Post-Socialism” u izdanju Verso Booksa.

Objavio je sljedeće knjige: romane „Sin”, „Dolazak” i „Devet” (koji čine trilogiju „Djeca”), „Mimesis”, „Odlaganje. Parezija” te esejističku knjigu „Homo Sucker: poetika Apokalipse”.

Dobio je Europsku nagradu za književnost i crnogorsku državnu nagradu „Miroslavljevo Jevanđelje”.
Njegovi su romani objavljeni u 16 izdanja na više jezika, između ostalih na engleskom, njemačkom, talijanskom i turskom. Živi u Ulcinju.

Ovaj je susret, kao i prošlogodišnji, omogućen suradnjom Grada Rijeke i Zajednice Crnogoraca Primorsko-goranske županije iz Rijeke.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.