Kultura

Uroš Lobnik, Janko Zadravec i Gregor Reichenberg

Renomirani slovenski arhitekti predstavili svoje viđenje suvremene arhitekture

Renomirani slovenski arhitekti predstavili svoje viđenje suvremene arhitekture

Uroš Lobnik, Janko Zadravec i Gregor Reichenberg, istaknuti pripadnici mariborske arhitektonske scene, predstavili su na predavanju na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, svoj pogled na arhitekturu i svoj opus.

Ova trojica renomiranih mariborskih arhitekata zagrebačkim arhitektima i studentima arhitekture predstavili su se u sklopu nove sezone ciklusa predavanja „Suvremena arhitektura - inžinjerski pristup", održanog u utorak 1. ožujka, a koje je organizirala Hrvatska komora arhitekata.

Lobnikov višenamjenski centar za održivi razvoj Solčavske regije, Zadravčeva zgrada mariborskog Fakulteta za zdravstvene znanosti i Reichenbergova višestambena zgrada samo su mali dio opusa mariborskih arhitekata, koji su prisutni imali priliku upoznati kroz slikovni prikaz tlocrta, modela i samih građevina, popraćenih opisom i anegdotama autora.

Suvremena arhitektura ovom je prilikom prikazana kao rezultat spoja različitih disciplina, među kojima i one tehničke imaju važno mjesto. Ipak, tisućljetna ljubav arhitekture i umjetnosti jasno nije zanemarena niti u djelima slovenske arhitekture.

„Ako arhitektura nije umjetnost, onda nije arhitektura", svoj je stav, citirajući jednog portugalskog arhitekta, izrazio Zadravec.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.