Biznis

3 tisuće članova

Komora arhitekata traži od stranaka odgovore na pet ključnih pitanja arhitekture i gradnje

Komora arhitekata traži od stranaka odgovore na pet ključnih pitanja arhitekture i gradnje

Hrvatska komora arhitekata (HKA), kao strukovna organizacija koja okuplja više od 3 tisuće članova, uputila je parlamentarnim političkim strankama pet ključnih pitanja prostornog uređenja i arhitekture na koja očekuje odgovore do 25. kolovoza

Kvaliteta sveukupnog izgrađenog prostora, unapređenje kulture građenja i transparentnost procesa važna su društvena pitanja, zbog čega Komora, imajući u vidu interes članstva, struke i javnosti, želi od političkih stranaka, pred nadolazeće parlamentarne izbore, dobiti jasne odgovore o njihovim stavovima i viđenju ključnih pitanja arhitekture i prostornog planiranja danas.

 

Pet pitanja vezanih uz prostorno uređenje i arhitektonsku djelatnost kao djelatnost od javnog interesa koja je HKA uputila političkim strankama:

1. Planirate li donijeti Strategiju razvoja graditeljskog sektora u Republici Hrvatskoj?

2. Hoće li Zakon o prostornom uređenju postati krovni zakon koji uređuje planiranje, razvoj i zaštitu prostora Republike Hrvatske?

3. Hoćete li provoditi smjernice iz dokumenta ApolitikA - Arhitektonske politike Republike Hrvatske 2013.-2020., kojeg je Vlada usvojila 2012. godine?

4. U kolikom postotku ćete u novom Zakonu o javnoj nabavi vrednovati kriterije kvalitete arhitektonskih usluga, a u kolikom najniže cijene?

5. Hoćete li u zakon vratiti obavezu izrade idejnog projekta (ili idejnog rješenja) za zgrade na osnovu kojeg bi se ishodila lokacijska dozvola/uvjeti uređenja prostora te hoćete li vratiti obavezu izrade izvedbenog projekta?

"Arhitektonska djelatnost je prije svega djelatnost od javnog interesa, a HKA je kao predstavnica struke usredotočena na poticanje interakcije svih zainteresiranih strana u oblikovanju prostora. Zato pozivamo stranke da daju odgovore na ova pitanja jer javnost mora biti upoznata s njihovim stavovima o pitanjima od javnoga interesa kako bi u rujnu mogla na izborima donijeti informiranu odluku", istaknula je predsjednica HKA, dip. ing. arh. Željka Jurković.

Odgovore stranaka, koje će objaviti, HKA očekuje do četvrtka, 25. kolovoza.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.