Događaji

dobro je znati

Rade Bobanović: Berba maslina može početi, a bit će i odličnih vina

Rade Bobanović: Berba maslina može početi, a bit će i odličnih vina
Duško Jaramaz/ PIXSELL

Nakon teške sezone zbog suše masline su sada natopljene obilnim oborinama. Evo kako stanje u maslinicima komentira predsjednik jedne od najvećih zadruga na širem zadarskom području, zadruge MasVin iz Polače Rade Bobanović

Savjetodavna služba ministarstva poljoprivrede upozorava maslinare kako se uslijed obilnih oborina pojačava najezda maslinine muhe poglavito u priobalju i zapadnom dijelu Zadarske županije.

Uz to, povoljni su uvjeti i za razvoj paunovog oka pa se maslinari pozivaju na redovite obilaske nasada, te zaštitu plodova. Što se berbe tiče, ove će godine berba maslina izgleda početi ranije nego ikada. 

Nakon teške sezone zbog suše masline su sada natopljene obilnim oborinama. Evo kako stanje u maslinicima komentira predsjednik jedne od najvećih zadruga na širem zadarskom području, zadruge MasVin iz Polače Rade Bobanović: 

“Znači prekrcati smo, masline su u ovom trenutku, kako je falilo vode, enormno pune, one koje su imale 10 grama imaju sada 15 grama. Berba maslina će početi, tko ih ima za jestivo ulje, već ovih dana, po testiranju koje ja vidim.”
Rade Bobanović

Što se stanja u vinogradima tiče, i tamo je nedostajalo vode, pa Bobanović procjenjuje

''Ne vidim plača, e ne vidim ni ushićenja i bit će slađih vina nego što je bilo ranije, ali bit će i odličnih vina, ova će godina čini mi se biti takva.

Barem je turistička sezona bila je uspješna u vinogradima i maslinicima , jer kušaonice su i ovih dana pune.

 ''Ovih dana vinarije nisu mogle primiti koliko ih je gostiju to tražilo , a vjerujem i sirane i uljare. To je veliki iskorak i treba nam što više takvih objektića - kušaona, naravno, opravdanih - kazao je Rade Bobanović. 


Reci što misliš!