#nutricionizam
Jeste li ovo znali o -pomfritu?
Popularni u cijelom svijetu, s naizgled beskrajnim varijacijama u prijedlozima za posluživanje i stilovima rezanja, prženi krumpir zauzima važno mjesto u povijesnim zapisima i modernoj kuhinji.
Prvi put u restoranima se pojavio 1950-ih, a s vremenom je postao neslužbeno poznat kao nacionalno jelo Kanade. Ovaj stil pomfrita podrazumijeva masne pržene krumpiriće prekrivene smeđim umakom i skutom od sira.
Iako potječe iz Quebeca, toliko je popularna stavka na jelovniku da ga posjetitelji sada mogu naručiti u lancima restorana brze hrane diljem Kanade. Ako ljubitelji krumpirića traže veći izbor, tu su i restorani s cijelim jelovnicima posvećeni različitim verzijama ovog jela.
Francuzi, Belgijanci, ili netko treći?
Nitko ne zna točno kada je prvi pomfrit imao svoj kulinarski debi. Prije 16. stoljeća krumpir se uopće nije smatrao jestivim.
Dok legende koje se prepričavaju u Francuskoj tvrde da su ulični prodavači predstavili pomfrit na mostu Pont Neuf u kasnom 18. stoljeću, Belgijci pak inzistiraju na tome da je u njihovu gradu Namuru nastao pečeni krumpir tijekom posebno hladne zime 1680. Prema njihovoj legendi, lokalni su ribari odabrali da ispeku krumpire za obrok kad je rijeka bila zaleđena, a nisu mogli uloviti ribu.
Ipak, za samu promociju krumpira diljem svijeta najzaslužniji su Francuzi, donosi zanimljivosti o prženom krumpiru portal Punkufer.hr.
Pomfrit u SAD
Thomas Jefferson bio je američki ministar u Francuskoj od 1784. do 1789. te se zaljubio u francusku kuhinju. Ponekad nazivan prvim američkim gurmanom, treći predsjednik Sjedinjenih Država toliko je volio pomfrit da se nalazio među 150 recepata koje je njegov kuhar James Hemings donio u Ameriku nakon što je završio kulinarsko usavršavanje u Parizu.
Recept za pommes de terre frites à cru en petites tranches, što u prijevodu znači ‘sirovi krumpir pržen u dubokom ulju, u malim komadićima’, gotovo je izgledom jednak današnjem pomfritu. Jedina je razlika što je umjesto duguljastih rezova Jeffersonov pomfrit bio narezan na tanke, okrugle ploške, ili izrezan gulilicom.
Bezbrojne varijacije
Okupan u kečapu, ili prekriven sirom? Kao kompletan obrok, ili kao prilog u popularnom lancu brze hrane?
Čini se da postoje beskrajni načini za uživanje u prženim krumpirićima od kada su oni prvi put predstavljeni prije nekoliko stoljeća.
Izdvojeno
-
Američki predsjednik Joe Biden se u utorak posljednji put obratio svjetskim vođama u Ujedinjenim narodima, izjavivši da je ruski rat u Ukrajini podbacio te da je diplomatsko rješenje između Izraela i libanonske milicije Hezbolah i dalje moguće.
-
Ako imate problema sa zatvorom i nadutosti, možda niste znali da voće može biti odličan saveznik u rješavanju ovih zdravstvenih problema.
-
Tri od pet profesionalnih vozača teretnih vozila svakodnevno koriste mobitel tijekom vožnje, najčešće za telefonske razgovore, no jedna četvrtina njih koristi ga za surfanje po društvenim mrežama, pokazali su rezultati online istraživanja udruge profesionalnih vozača Convoy.
-
Hrvatska ima više od 32.600 umirovljenika koji rade na pola radnog vremena. Porast je to od 5.300 zaposlenih u odnosu na početak ove godine. Najviše građana u mirovini radi u trgovinama, gdje su i najtraženiji.
Reci što misliš!