#kužina
Zimnica se počela kvariti: Što napraviti?
Teško je zamisliti zimu bez zimnice, ali nije uvijek lako napraviti i sačuvati ovakve proizvode na duže vrijeme.
Mnoštvo je faktora koji mogu doprinijeti njenom kvarenju, pojavi mutne tekućine, neugodnog mirisa, omekšavanju i truljenju povrća, dizanju poklopca, curenju tekućine van tegle. Takva zimnica postaje nejestiva, ali i opasna za naše zdravlje.
Greške tijekom pripreme
Da bi se teglice s povrćem održale, potrebno je prilikom pripreme veliku pažnju posvetiti higijeni, namirnicama, tehnici izrade i na kraju skladištenju.
Svo posuđe i prostor koji koristimo moraju biti čisti i oprani. Tegle moraju biti oprane i sterilizirane. Poklopce je najbolje kupiti uvijek nove za svaku sezonu, obavezno ih oprati i sterilizirati.
Povrće koje koristimo mora biti najbolje kvalitete, bez oštećenja i simptoma bolesti. Sve se dobro očisti i opere. Svaki plod koji nije kvalitetan može izazvati kvarenje. Krastavci koji imaju šupljinu u sredini, paprike u čijoj unutrašnjosti su štetnici i njihov izmet, mrkva u kojoj su crvi, podložniji su kvarenju i mogu biti razlog propadanja cijele tegle ili posude u kojoj je ukiseljeno povrće, prenosi Agroklub.
Ako niste iskusni, držite se provjerenog recepta. Obratite pažnju na vrstu soli. Sol bez joda može biti uzrok propadanja kiselog kupusa. U nekim receptima je obavezno da se koristi morska sol koja ima specifičan sastav. Izbor octa može biti rizičan. Nije isto koji koristite, kojeg postotka razrjeđenja i količinu. Začini imaju ulogu konzervansa.
U nekim receptima se mora koristiti odgovarajuća količina limunske kiseline, šećera, soli i nije ju potrebno smanjivati.
Kako kiseliti kupus u glavicama?
U slučaju da ne koristite konzervans i vinobran, napunjene tegle se moraju pasterizirati bilo u vodi ili u pećnici. Poklopci moraju biti dobro zatvoreni i da ih povuče vakuum koji se stvara prilikom pasterizacije.
Povrće uvijek mora biti u marinadi, jer će sve što izviruje vrlo brzo propasti. To je posebno značajno kada kiselimo glavice kupusa ili ribanac, krastavce, paprike, mrkvu i slične proizvode.
Pazite gdje čuvate posude sa zimnicom. Prostor treba biti suh, hladan i za većinu slabo osvijetljen. Topla jesen i početak zime nisu na našoj strani, kao i kada čuvate na sobnoj temperaturi. Toplina, vlaga i svjetlost su često uzrok propadanja.
Što je pošlo po krivu?
U slučaju da vidite zamućenu tekućinu u posudi, to je znak da je nešto pošlo krivo, zbog toga je potrebno redovno provjeravati pripremljene posude.
Kod kiselog kupusa potrebno je provjeriti količinu vode u kaci, jer prvih dana kupus upija i otpušta vodu, a sve glavice moraju biti potopljene. Slično je sa svim proizvodima koji fermentiraju. Provjerite i slanost vode u kojoj se nalazi povrće, jer ako nije dovoljno slano dolazi do truljenja. Dodajte sol kako bi to spriječili.
Kod kiselih krastavaca, paprika, mrkve i turšije često je problem izbor i količina octa.
U početnim fazama potrebno je brzo reagirati, prije nego što nepovoljne promjene zahvate komade povrća. Ponekad će djelovati da posudu smjestite u hladnjak, jer će niska temperatura usporiti razvoj loših gljivica. Provjerite sadržaj octa, soli, šećera i drugih konzervansa. Čim primijetite da se tekućina u tegli počela mutiti, potrebno ju je otvoriti. Tekućinu izlijte, teglu operite, povrće prelijte vrućom vodom i napravite novu marinadu. Povrće vratite, prelijte novopripremljenom marinadom, dobro zatvorite i čuvajte u prohladnom prostoru.
Izdvojeno
-
Američki predsjednik Joe Biden se u utorak posljednji put obratio svjetskim vođama u Ujedinjenim narodima, izjavivši da je ruski rat u Ukrajini podbacio te da je diplomatsko rješenje između Izraela i libanonske milicije Hezbolah i dalje moguće.
-
Ako imate problema sa zatvorom i nadutosti, možda niste znali da voće može biti odličan saveznik u rješavanju ovih zdravstvenih problema.
-
Tri od pet profesionalnih vozača teretnih vozila svakodnevno koriste mobitel tijekom vožnje, najčešće za telefonske razgovore, no jedna četvrtina njih koristi ga za surfanje po društvenim mrežama, pokazali su rezultati online istraživanja udruge profesionalnih vozača Convoy.
-
Hrvatska ima više od 32.600 umirovljenika koji rade na pola radnog vremena. Porast je to od 5.300 zaposlenih u odnosu na početak ove godine. Najviše građana u mirovini radi u trgovinama, gdje su i najtraženiji.
Reci što misliš!