Događaji

#preko

M. Vladić-Maštruko darovala Prečanima ‘libar za vele i mole, store i mlode’

M. Vladić-Maštruko darovala Prečanima ‘libar za vele i mole, store i mlode’
Naši školji

Ono što je za svijet bilo potonuće Titanica, za malo Preko bilo je stradanje i pogibija 16 lavandijera 1891. godine kod otočića Galevca.

Tragedija od koje se to malo otočno mjesto emotivno nikad nije oporavilo i kojoj se u mislima uvijek vraća oživljavajući uspomenu na 16 stradalih žena, ali i na sve pralje koje su požrtvovno hranile Preko perući robu zadarskim gospodskim obitelji.

Lavandijere su desetljećima bile motiv i inspiracija mnogim umjetnicima, a sada su riječju i slikom ukoričene u libar za vele i mole, store i mlode, slikovnicu, odnosno ilustriranu knjigu “Bijele ribice lavandijerice” akademske slikarice i spisateljice Manuele Vladić-Maštruko.

Glavni lik priče je djevojčica Stošica koja je na razdjelnici između djetinjstva i djevojaštva (…“čas je dītȅ , čas divuȏjka“) kada mlade djevojke na otoku dobivaju zaduženja koja ih polako uvode u svijet odraslih i udanih žena. Osim poslova u kućanstvu i unutar obitelji, koje svakodnevno obavlja, četrnaestogodišnja Stošica polako usvaja i vještinu uslužnog pranja rublja – postaje pralja, a prateći majku Mariju i ostale lavandijȇre na putu u Zadar otkriva i jedan posve novi svijet. Raskošna scenografija Grada, prizori gradskog života i njihovih aktera potpuno osvajaju Stošicu, a među njima ona uskoro pronalazi i prijateljicu – Jelenu. Jelena je kći zadarske gospodske obitelji, naoko u svemu različita od Stošice, ali djevojke već pri prvom susretu, usprkos svim predrasudama i kulturološkim razlikama, pronalaze iskonsku ljudsku bliskost. No, Jelenina iznenadna bolest udaljit će djevojke, a novopečene sestrice ponovno će se sresti tek pod morem, u nekom drugom svijetu i novoj dimenziji…

Predstavljajući slikovnicu u petak navečer na Vrulji u središtu Preka, tik do spomen-obilježja lavandijerama, urednik, prof. Robert Bacalja, kazao je kako je riječ o “suvremenoj bajci namijenjenoj čitateljima i gledateljima svih generacija jer u raskošno oslikanim i opisanim zbivanjima i tumačenjima prerasta u ep o univerzalnim ljudskim vrijednostima”.

Profesorica Katarina Ivon ustvrdila je kako “kroz realistično opisana i oslikana zbivanja u prošlosti, središnja tema ove suvremene bajke postupno se širi i raslojava kako bi se u određenom trenutku, kroz imaginaciju, nadovezala na sadašnjost i odjeke prošlih i sadašnjih događaja u budućnosti. Preispitujući metafizičke razloge postojanja, zbivanja i tumačenja se, iz jednog malog lokalnog mjesta na moru, premještaju u sferu univerzalnih egzistencijalnih pitanja i humanih vrijednosti. Slojevita struktura priče obiluje preplitanjem vremenskih međa, mašte i zbilje, koji se u vrtlogu zbivanja združuju u postojanje onkraj vremena”.

Govoreći o značenju i značaju lavandijera za prošlost, ali i sadašnjost Preka te povlačeći paralelu između stradanja 16 pralja u malome otočnome mjestu s potonućem Titanica, tragedijom koja je 20-ak godina kasnije obilježila svjetsku povijest, načelnik Općine Preko Jure Brižić rekao je da nas “naša povijest, tradicija i kultura oblikuju kao jedinke i s ponosom se uvijek trebamo prisjećati ovakvih događaja, čuvati ih od zaborava i prenositi budućim naraštajima”.

-Općina Preko financijski je i operativno pomogla u izdavanju i predstavljanju slikovnice jer smatramo da je uistinu vrijedno djelo koje prikazuje jedan dio naše povijesti, i to ne samo tragično stradanje lavandijera nego i način života toga vremena u Preku. Iako je zamišljena kao knjiga za djecu, zapravo je namijenjena svim generacijama i bavi se univerzalnim temama suvremenoga života i ima bezvremensku dimenziju. Siguran sam da će knjiga naići na odličan odaziv publike i nadam se da će zauzeti posebno mjesto na policama svih prijeških domova jer to zaslužuje i slikovnica kao vrijedno umjetničko djelo, ali zaslužuju i naše lavandijere kao simbol naše prošlosti i nekadašnjeg načina života u Preku, poručio je Brižić.

Autorica slikovnice, akademska slikarica i spisateljica Manuela Vladić-Maštruko rekla je kako su prošle četiri godine od početka realizacije projekta izrade knjige, a više od 50 godina od začetka ideje, odnosno trenutka kada se kao djevojčica, na jednom obiteljskom izletu, zatekla pred spomen-obilježjem stradalim lavandijerama na otočiću Galevcu i kada je od svoje majke čula priču o njima.

-Ta me je priča duboko dirnula te je otada pritajeno živjela u meni tražeći prostor i vrijeme da se nanovo ispriča… sve do sada, kada je napokon našla način da se utjelovi u mojim riječima i slikama. U stvaranje ove knjige uložila sam puno truda i ljubavi u svim fazama njena nastanka, od istraživačkog rada; prikupljanja informacija po arhivima, knjižnicama i internetu te bliskih susreta s divnim ljudima, rada na književnom tekstu i pri izradi ilustracija. Svima njima ovim se putem iskreno zahvaljujem, dodala je autorica.

U programu predstavljanja knjige sudjelovali su Klapa Lavandijere, Robert Bacalja, načelnik Općine Preko Jure Brižić, glumice Milena Dundov i Gabrijela Meštrović Maštruko, Katarina Ivon, Udruga žena Luzor i KUD Preko.

Knjiga je tiskana uz pokroviteljstvo Općine Preko, Ministarstva kulture i medija, Grada Zadra i Društva hrvatskih književnika, Zagreb.

Na predstavljanju knjige bile su izložene i ilustracije, koje će se do 3. studenoga moći razgledati u POU Domu na žalu petkom od 15.30 do 17.30 te subotom od 15 do 18 sati.


Reci što misliš!