Događaji

#preko

Napreduju radovi na sanaciji derutnog obalnog zida i gata u luci Čeprljanda

Napreduju radovi na sanaciji derutnog obalnog zida i gata u luci Čeprljanda
Naši školji

Deset dana od početka sanacije obalnog zida u luci Čeprljanda, radove su prije dva dana obišli ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar Davor Škibola i načelnik Općine Preko Jure Brižić sa suradnicima.

-Sanacija luke Čeprljanda bila je nužna jer je postojeća obala u derutnom stanju te je predstavljala opasnost za korisnike lučice, pojasnio je Škibola te napomenuo da radovi dobro napreduju, a predviđeni rok završetka radova je sredina ožujka sljedeće godine.

Naglasio je kako je utvrđeno više oštećenja na obalnom zidu i gatu pa konstrukcija nije ispunjavala temeljni zahtjev za mehaničkom otpornošću i stabilnošću.

-Značajna su oštećenja obalnog zida na sjeveroistočnom dijelu uvale, koji je rotiran prema moru (nagnut) i translatiran. S obzirom na to da se neposredno uz obalni zid nalazi prometnica, bilo je rizično njeno korištenje jer je postojala opasnost od dodatnih oštećenja ili nezgode i temeljni zahtjev za sigurnost tijekom uporabe nije bio ispunjen, dodao je ravnatelj Škibola.

Svi neadekvatno izvedeni dijelovi obalnog zida i gata u potpunosti će se ukloniti, a na njihovu mjestu napraviti novi.

Sanacija obalnog zida podijeljena je na tri manja zahvata: sanaciju gata smještenog s jugozapadne strane uvale, osne duljine 20.3 metara, sanaciju obalnog zida južno uz gat, duljine 15.0 metara i sanaciju sjeveroistočnog obalnog zida, duljine 45.7 metara.

Izvođač je zadarska tvrtka s iskustvom u pomorskim građevinskim radovima Stipčević d.o.o., a ugovorena vrijednost radova iznosi 1,862.063,75 kuna s PDV-om. Uslugu stručnog nadzora obavlja tvrtka D&Z d.o.o. iz Zadra, koja je izradila i glavni projekt sanacije luke.

​​​​​​​​​​​​​