Događaji

#pag

Zbog velike suše ove godine se očekuje manji urod maslina

Zbog velike suše ove godine se očekuje manji urod maslina

Uskoro počinje berba maslina na otoku Pagu. Maslinari s otoka Paga ove godine očekuju manji urod maslina nego prošle godine, ali i bolju kvalitetu ulja.

Naime, zbog dugog sušnog razdoblja na mnogim stablima gotovo i nema plodova. Kako navode maslinari, zbog manjka kiše odnosno vode, masline se nisu mogle razviti onako kako se očekivalo. Tako navode kako je na mladim maslinama najviše šteta, a još uvijek nezreli plodovi maslina su već naborani zbog nedostatka vode. Na pojedinim dijelovima otoka moglo bi biti ubrano samo 40 % u odnosu na prošlu godinu. Međutim, svi se maslinari slažu kako će zbog nedostatka vode kvaliteta maslinovog ulja biti izuzetno dobra ove godine odnosno kako će ulje biti intenzivnije, pikantnije, a uz to i sa izraženijom gorčinom, što uvijek znači i bolju kvalitetu.

Zbog slabijeg uroda i smanjenih količina ulja koje će se proizvesti, očekuje se da bi i cijene maslinovog ulja ove godine mogle biti nešto više nego prošle godine. Maslinari koji imaju manji broj stabala navode kako će ove godine proizvesti ulja uglavnom za svoje potrebe. Na otoku Pagu najveći broj stabala maslina ima na području Luna, a u posljednjih dvadesetak godina velik broj stabala maslina posađen je i na području Kolana, Paga i Povljane


Reci što misliš!