Događaji

#SAD

Dobra prilika ako imate 20 milijuna dolara viška, na dražbu stavljen rijedak primjerak američkog Ustava

Dobra prilika ako imate 20 milijuna dolara viška, na dražbu stavljen rijedak primjerak američkog Ustava
Shutterstock

Vrlo rijedak originalni primjerak američkog Ustava ratificiranog 17. rujna 1787. u Philadelphiji biti će uskoro ponuđen na dražbi u New Yorku za svotu procijenjenu na 15 do 20 milijuna dolara, priopćila je u petak aukcijska kuća Sotheby's.

Radi se o jednom od 11 poznatih prvih tiskanih izdanja tog dokumenta koji će biti ponuđen na prodaju sredinom studenog u New Yorku.

Sotheby's do nedjelje izlaže privatnu kolekciju dokumenata vezanih uz američki Ustav iz revolucionarnog razdoblja, od 1776. do 1789., među kojima je i slavna Ustavna povelja koju su u Philadephiji potpisali "oci utemeljitelji" SAD-a, uključujući Georgea Washingtona, Benjamina Franklina i Jamesa Madisona.

Selby Kiffer, povjesničar i stručnjak za stare spise u Sotheby'su, ističe da se radi o "iznimno rijetkom tiskanom primjerku" Ustava SAD-a jer je od "oko 500 tiskanih primjeraka ostalo njih samo 11".

Primjerak koji će biti ponuđen na prodaju u vlasništvu je američke kolekcionarke Dorothy Tapper Goldman koja će svu zaradu darovati dobrotvornoj zakladi na njezino ime u cilju promicanja demokracije.