Događaji

#preko

Kad se spoje Ljetna škola jedrenja i sretna sudbina jedrilice Wantij

Kad se spoje Ljetna škola jedrenja i sretna sudbina jedrilice Wantij
Naši školji

„Brodovi su isti ka i ljudi – zlu moru daju život svoj“…..

Gotovo da se s Wantijem dogodilo isto kao u ovom stihu velikog Tome Bebića…. Možda bi i bilo tako da mladi Nizozemac Thijn Swinkels nije potkraj kolovoza 2020. došao u info-ured TZ-a u Lukoranu i našoj simpatičnoj djelatnici Katarini Grbas ostavio ključeve jedrilice koju je vezao u dnu lukoranske vale.

Poručio je kako mora bježati iz Hrvatske zbog korone zamolivši je da pripazi na brod dok ubrzo po njega ne dođu njegovi prijatelji. Jedrilica imena Wantij, tipa Sailmaster 26, sagrađena je 1963. u nizozemskom škveru Werf Gusto i pravi je primjerak old school jedrilice lijepih linija i kvalitetne gradnje. Wantij na nizozemskom znači mjesto plimne struje između otoka i obale.

Zbog  prethodnog oštećenja na trupu koji su Nizozemci doživjeli u lukoranskoj ljetnoj neveri, brod je uskoro počeo primati more i nasukao se na vezu.

-Uspostavili smo kontakt s vlasnikom, poslali mu fotografije i vrlo brzo pronašli zajednički cilj – donacija broda TZ-u Preko i POU Dom na žalu u svrhu škole mora i jedrenja za djecu. Vlasniku smo neizmjerno zahvalni na tom plemenitom činu, naša vrata su mu uvijek otvorena, a obećali smo da ćemo dobro brinuti o brodu koji  je on dobio od svojeg oca, prisjeća se Ivan Košta, direktor TZO Preko.

Dalje su  se stvari odvijale brzo. Brod je izvučen u marini u Sutomišćici i svi su zasukali rukave.

-Obnovu broda financirali su Općina Preko i TZO Preko, a radove smo izveli svatko po malo. Jako smo zahvalni dragim ljudima koji su se svojim zalaganjem od početka uključili u ovaj projekt  te prepoznali svrhu; osmijeh na licima djece kad jednom na ovom brodu budu jedrili i sklopili neraskidivu vezu s morem, brodom i vjetrom. To su redom Ivan Mokos, Toni Antišin, Nikola Đaković, načelnik općine Jure Brižić, Krsto Mihaljević, lučki kapetan Ivo Uhoda, Katarina Grbas, Julija Kačan, Marina Marcelić i Andrina Luić, navodi Košta.

U proljeće ove godine POU Dom na Žalu i TZO Preko prijavili su na županijski natječaj projekt „Škola jedrenja na krstašu za djecu i mlade“ i dobili  5000 kuna. Škola je organizirana u tri srpanjska vikenda, a vođenje je bilo povjereno  prijatelju, dugogodišnjem jedriličaru Ivanu Mokosu  koji je na djecu zasigurno uspio prenijeti ljubav prema brodovima i jedrenju.

Školu su pohađali: Adrijan Mitrović, Adrian Kačan, Roko Dorkin, Frane Marcelić, Ivan Marfat, Patrik Jagušt, Megan Jagušt, Sven Sorić, Jerko Hrabrov, Toni Župan, Neo Bandić, Gabrijela Čilić, Zlata Sorić, Marino Zelenčić i Marta Štefanović.

-Za završnicu škole organizirana je regata „Ruta lavandijera“ od Preka do Foše u Zadru i natrag. Po friškom južinu dojedrili smo do Foše za 40-ak minuta i prisjetili se što je zapravo svakodnevno jedrenje značilo našim nanama i djedovima. A značilo je sve! Značilo je život! Pitate se tko je pobijedio u regati? Pa Wantij, naravno! – školski brod sa svojom vrijednom posadom! Wantij neće stati… Zapravo je tek počeo brazditi našim kanalom, poručuje direktor TZO Preko Ivan Košta.

​​

Reci što misliš!