Događaji

Porast prometa i prihoda od cestarine

HAC većinu radova završava do 14. lipnja, očekuje veći promet nego lani

HAC većinu radova završava do 14. lipnja, očekuje veći promet nego lani
RTL

Hrvatske autoceste (HAC) većinu radova na autocestama u svojoj nadležnosti završit će do 14. lipnja kako bi pojačani ljetni promet bio što protočniji, a i u ovoj se godini očekuje povećanje i prometa i prihoda od cestarine, ističu iz te tvrtke uoči ljetne turističke sezone.

"Zbog održanja i podizanja razine sigurnosti na autocestama, HAC ove godine ulaže 90 milijuna kuna u redovno te još dodatnih 300 milijuna kuna u izvanredno održavanje. Do 14. lipnja završit će većina radova, koji su trenutno još u punom tijeku, od obnove vertikalne i horizontalne prometne signalizacije, košnje trave, sanacije kolnika i objekata, do ispitivanja funkcionalnosti tunelskih sustava, uređenja odmorišta i naplatnih postaja te drugih.", iznose iz HAC-a za Hinu.

Napominju pritom da su svjesni da radovi na održavanju autoceste i postavljena regulacija prometa utječu na nesmetano odvijanje prometa, donoseći i razna ograničenja, kao i moguće neplanirano produljenje puta i nezadovoljstvo pojedinih korisnika, ali i da sve radnje provode u skladu s pozitivnim zakonima, bez odgode, u duhu dobrog gospodara i s ciljem zaštite svih korisnika autoceste.

Za radove na dionicama na kojima nije moguć dovršetak do sredine lipnja ishodit će suglasnost Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, uz brigu da se prometovanje vozila odvija uz najveću moguću propusnost vozila.

Za što bolju organizaciju i protok prometa na autocestama tijekom ljeta, HAC je ove godine pojačao koordinaciju i suradnju s drugim službama i institucijama, od resornog ministarstva i MUP-a, preko HAK-a, i DUZS-a do ostalih cestarskih koncesionara HC-a, ARZ-a i AZM-a te sa Vatrogasnom zajednicom, HGSS-om i Hitnom medicinskom pomoći (HMP).

"Dogovorili smo da se i ove godine u prostorijama tehničkih jedinica održavanja HAC-a organizira smještaj i obrok timovima hitne medicinske pomoći, kako bi mogli što pravovremenije reagirati u slučajevima nesreća. Ti će timovi tako na autocesti A1 biti smješteni u tehničkim jedinicama održavanja Brinje, Dugopolje i Zagvozd, na autocesti A3 u jedinici Županja, a na autocesti A6 u jedinici Delnice.", otkrivaju iz HAC-a, naglašavajući da su i njihovi djelatnici osposobljeni za rad s 35 defibrilatora.

Očekujući ukupno ovog ljeta i cijele godine veći promet i prihode od cestarine nego prošle godine, iz HAC-a iznose podatke da su u prvih pet mjeseci ove godine na autocestama HAC-a i ARZ-a ukupno zabilježili gotovo 19 milijuna vozila ili 6 posto više nego u isto vrijeme 2017., uz porast prihoda od cestarine za 8,3 posto, na 855,6 milijuna kuna, bez PDV-a.

"Trend povećanja prometa i priljeva od naplaćene cestarine vidljiv je na svim autocestama do kraja svibnja ove godine i vjerujemo da će se nastaviti i u idućim mjesecima.", kažu iz HAC-a.

Dodaju kako će i ovog ljeta, drugu godinu za redom, uvesti i sezonsko povećanje cijena cestarine u trajanju od tri mjeseca, a o čijim će detaljima javnost izvijestiti naknadno.

 


Reci što misliš!