Događaji

sloboda medija

Sloboda novinara potrebna je u cijelom svijetu, poručuje tajnik UN-a

Sloboda novinara potrebna je u cijelom svijetu, poručuje tajnik UN-a
Reporters without borders

Podaci organizacije Freedom House otkrivaju da medijska sloboda postoji u samo 13 posto država na svijetu, a 45 posto ih uopće nema slobodu medija

Organizacija za obranu slobode medija Committee to Protect Journalism (CPJ) objavila je da su državna cenzura, zatvaranje kritičara vlade, nadzor i ograničenja na internetu doveli do "sve većeg broja ubojstava i zatvaranja novinara diljem svijeta", piše Foreign Policy.

Najviše ubijenih novinara na svijetu u godini dana

CPJ je u izvješću "Napadi na medije" objavljenom prošli mjesec naveo najveći broj ubijenih novinara u svijetu u godini dana, čak 259. Također su objavili da je u posljednjih 25 godina na radnom mjestu ubijeno više od 1200 novinara, od Meksika do Rusije, Iraka i Sirije.

Organizacija Freedom House objavljuje godišnje izvješće o slobodi medija u svijetu. Predsjednik organizacije Michael Abramowitz je izjavio da su "nasilni napadi na izvještavanje činjenica opasnost za slobodu medija diljem svijeta". Posebno je istaknuo "otrovnu političku situaciju u SAD-u u kojoj predsjednik Trump i savjetnici nazivaju medije 'opozicijskom strankom'".

Medijska sloboda u samo 13 posto država, najveći pad slobode u Poljskoj, Mađarskoj i Turskoj

Podaci organizacije Freedom House otkrivaju da medijska sloboda postoji u samo 13 posto država na svijetu, a 45 posto ih uopće nema slobodu medija. Najveći pad slobode medija bilježe Poljska, Mađarska i Turska.

On neuspjelog vojnog udara u srpnju u Turskoj, predsjednik Erdogan je zatvorio najmanje 156 medija, otpustio 2500 novinara i zatvorio ih preko 130.

Na današnji Svjetski dan slobode medija glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je pozvao na "zaustavljanje napada na novinare - jer sloboda medija donosi mir i pravdu za sve". 


Reci što misliš!