Događaji

Najviše se vjeruje Crkvi, najmanje strankama

Najviše se vjeruje Crkvi, najmanje strankama

Građani Hrvatske imaju nisko povjerenje u institucije vlastite države

Političke stranke, vladu i sudstvo građani ocjenjuju manjom ocjenom od tri na skali povjerenja od 1 do 7 gdje 1 znači "uopće nemam povjerenja", a 7 "imam puno povjerenja" , pokazuje najnovije istraživanje GfK.

Prosječnu ocjenu 3,5 ima jedino policija, dok je predsjednik Vlade ocijenjen sa 3,0, državna administracija sa 3,1, radnički sindikati imaju 3,3, a privrednici 3,4. Neznatno višu ocjenu od policije imaju novine i časopisi - 3,6, televizija i radio 3,8, dok je najbolje prošao predsjednik RH koji je dobio 3,9. Po dobivenoj ocjeni povjerenja političke su stranke danas, ali i prije, uvjerljivo najlošije ocijenjene - prosječna ocjena je samo 2,4, dok su Vlada i sudstvo dobili 2,8.

Ukratko, građani Hrvatske imaju nisko povjerenje u institucije vlastite države jer se puno ocjena, u prosjeku, kreću na negativnoj strani skale, tj. na vrijednostima koje ukazuju na niže povjerenje od prosjeka. Izuzetak su vojska i Crkva pa se jedino njima ukazuje razina povjerenja s ocjenom malo iznad 4. Međutim, i prema tim institucijama građani imaju dozu opreza jer riječ je o srednjoj ocjeni koja ukazuje ni na odveć nisko povjerenje, ali ni na visoko. Tako je, na primjer, Crkva već duže vremena stabilna s ocjenom 4,2. Najviše ocjene dobiva kod osoba s niskim obrazovanjem (5,4) i žena, te osoba iznad 65 godina starosti (4,5), zatim u Slavoniji (5,0), u Sjevernoj Hrvatskoj (4,6).


Reci što misliš!