Događaji

Sukobi ne jenjavaju

Nova runda Crkve i Vlade na temu zdravstvenog odgoja

Nova runda Crkve i Vlade na temu zdravstvenog odgoja

Točku na I zdravstvenom odgoju na sjednici Vlade stavio je premijer Zoran Milanović. Na ministre, posebno znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, apelirao je da prestanu reagirati na poruke koje stižu iz crkvenih redova. Ipak, amen na ovu temu stigao je prekasno. Oštrim porukama uzvratili su ministri na jučerašnje izjave pomoćnog biskupa zagrebačkog Valentina Pozaića koji je Milanovićevu Vladu usporedio s nacistima i poručio da Hrvatskoj treba nova Oluja.

"Molim vas, sve redom, prije svega, ministra znanosti, onda i ostale da se maknemo od ove teme zdravstvenog odgoja i da ne odgovaramo na provokacije jer ovo ne prestaje i postaje jako ružno", rekao je Milanović.

Ipak, premijerov apel stigao je prekasno jer dok je svoje ministre molio da ne komentiraju više ništa, oni su to uoči sjednice 'odradili'. No, krenimo redom.

Višetjedna prepucavanja na relaciji Crkva - Vlada kulminirala su sinoć na tribini o zdravstvenom odgoju. Pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, inače profesor moralne teologije, poručio je da je i nacizam na vlast došao putem demokratskih izbora te da treba upozoravati i na sličnost s komunizmom u Hrvatskoj danas.

"Hrvatskoj je potrebna nova Oluja. Hrvatskoj je potrebna lustracija", rekao je Pozaić.

"Hrvatskoj je zaista potrebna oluja, ali oluja mozgova u kojima nije bitno kojeg ste roda, kojeg ste spola, koje ste stranačke i vjerske pripadnosti. Bitno je samo da imate mozak. Čini mi se da mnogima koji napadaju ovu Vladu to nedostaje", uzvratio je ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović, a korak dalje otišao ministar branitelja Fred Matić.

Ironično je rekao kako je zdravstveni odgoj prevažna stvar u Hrvatskoj, a da se njega istodobno 'zamara' s dvostrukim braniteljskim mirovinama.

"To su jako bitne stvari, treba srušiti ovu nenarodnu vlast i ukloniti peronosporu i predlažem da signal sa oltara biskupa Bozanića bude: ne čujem dobro, ne čujem dobro. To neka bude znak", rekao je Matić te dodao:

"Najvažniji posao mi je da sada smislim izgled medalje Oluja 2 i napišem prijedloge predsjedniku za generalske činove Rebiću i Pozaiću", poručio je Matić osvrćući se tako i na izjave teologa Rebića koji je neprimjerenim riječnikom nazvao gay populaciju, a zbog čega su i Udruge najavile tužbe.

O Matićevim izjavama u Zagrebačkoj nadbiskupiji nisu željeli reći ništa, reakcije nema niti iz HBK.

Može li onda ikako doći do dijaloga na relaciji Crkva - Vlada ili će točka na i premijera Milanovića biti kraj ove priče, ostaje vidjeti. Za Jovanovića dijalog je moguć ali s ljudima koji mu, kako je rekao, pristupaju otvorenog srca.

"Ako šire laže, dezinformacije i neistine, s njima nema dijaloga. Od predstavnika Hrvatske biskupske konferencije očekujem da se prvo cijeloj hrvatskoj javnosti ispričaju za laži, dezinformacije i neistine koje su širili u svojim letcima, a zatim da se ispričaju meni i mojoj obitelji zbog uvreda zbog kojih moja obitelj pati", naglasio je Jovanović.

Isprika se ne nazire, ova je tema, ako se premijera pita, gotova. Ali, ispravnije bi bilo da tek počinje i to u ponedjeljak, nastavom zdravstvenog odgoja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.