Događaji

Referendum o ćirilici

Lauc o referendum o ćirilici: Ustavni sud ima dovoljno prostora da ga ne prihvati

Lauc o referendum o ćirilici: Ustavni sud ima dovoljno prostora da ga ne prihvati

Dok Hrvatska čeka točan broj prikupljenih potpisa za referendum o ćirilici postavlja se pitanje hoće li i može li do takvog referenduma uopće doći? I dok vladajući poručuju 'no pasaran', a oporba je pritom i više nego oprezna, Crkva smatra kako i ovaj referendum mora proći istu proceduru kao i prošli te da se volja naroda treba poštivati.

Suprotno nekim najavama danas nismo dobili točan broj prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma o ćirilici. To bi se moglo dogoditi najranije za dva dana, poručuju iz Stožera ipak naglašavajući da je potpisa puno i da su se preračunali u procjenama svojih mogućnosti za prebrojavanje. Kako nam je rekao član Stožera Vlado Iljkić, nigdje im se ne žuri, imaju dovoljno vremena.

"Imamo tri tjedna na učinimo sve to, vjerujemo da ćemo već u tjedan dana prikupiti sve knjige, pregledati i zaključiti. Onda ćemo i službeno zatražiti od predsjednika Sabora da raspiše referendum na osnovi prikupljenih potpisa. Vjerojatno će doći i do propitivanja pitanja na Ustavnom sudu, no to je njihovo pravo," rekao je Iljkić.

I dok iz Stožera poručuju Vladi kako vrlo lako mogu 'uštedjeti 50 milijuna kuna' i to tako da promijene zakon i po svim točkama proglase Vukovar mjestom od posebnog pijeteta, stav vladajućih je jasan - od referenduma neće biti ništa.

"Ovaj drugi referendum o uporabi pisma manjina, sustav, delikatan sustav koji smo kao društvo, u ratu i nakon rata, gradili 20 godina. Od toga prste dalje, to proći neće", poručuje Zoran Milanović i podvlači: dok sam ja premijer ovog referenduma neće biti.

Kad je riječ o oporbi, Tomislav Karamarko vrlo je oprezan u komentiranju. "Čujem da su sakupili potpise, a dalje ćemo vidjeti", tek se kratko prije nekoliko dana na mogući referendum osvrnuo predsjednik HDZ-a.

Istodobno, dio javnosti upire prstom u Crkvu, koja je navodno dozvolila prikupljanje potpisa za referendum o ćirilicu u župnim uredima. Predsjednik HBK Vlado Košić kaže: nemam saznanja o tome, dozvolili smo im da u krugu crkve skupljaju potpise. A kad je o referendumu riječ, naglašava: i taj referendum treba proći proceduru poput onoga za brak.

"Malo čudno zvuči da se gotovo netko prijeti kako se to neće dopusti, kako je ovaj prvi bio samo priprema ovoga drugoga. Ne znam, to ne zvuči baš demokratski, mene to podsjeća na nekakva čudna totalitaristička vremena kada se prijetilo svom narodu. Jer, ako je demokracija, onda bi trebalo poštivati da vlada narod", rekao je Košić.

Da su neke druge vladavine poštivalo bi se mišljenje pojedinca, poručio je također Košić koji je rekao i kako je na institucijama države da odluče je li pitanje o ćirilici protuustavno. A da je doista na institucijama, odnosno na Ustavnom sudu da procijeni može li se referendum kojeg priprema Stožer održati, smatra i ustavni stručnjak Zvonimir Lauc.

"Jedino Ustavni sud u ovoj zemlji može utvrditi je li nešto ustavno, neustavno, zakonito ili nezakonito. Nitko drugi. Dosta se olako daju ocjene i procjene: ovo je neustavno, bez mene to neće ići, itd. To nije korektno", kaže Lauc za Media servis.

Ipak, objašnjava da sve ono što se smatra ustavnim vrednotama u Republici Hrvatskoj ne bi smjelo biti predmetom referenduma. Jedna od najviših vrednota je poštivanje prava čovjeka, a druga pitanje nacionalne ravnopravnosti što znači da ona rješenja koja bi to ugrožavala ne bi smjela biti predmetom referenduma, kaže naš sugovornik i naglašava: cijela povijest, svjetska, ustavnopravna, sastoji se u osvajanju sloboda.

"Prvo je samo jedan bio slobodan: despot, vladar, monarh, faraon, itd. Onda su to postajali neki privilegirani poput visokocrkvenih dostojanstvenika, visokog plemstva, da bi građanske revolucije otvorile mogućnost da to budu svi. Prema tome, apsolutno bilo kakvo retrogradno stanje stvari, odnosno da smanjuješ slobode, da uzurpiraš slobode, nisu poželjne, barem u ovom nekom liberalnom poimanju razvoja društva", kaže nam Lauc i zaključuje da Ustavni sud ima dovoljno manevarskog prostora da ne prihvati ovakav referendum jer, kaže, nije primjerno da se na ovaj način smanjuju ljudska prava i temeljne slobode.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.