Biznis

Etično bankarstvo

Hrvatska dobiva banku kojoj profit nije u prvom planu

Hrvatska dobiva banku kojoj profit nije u prvom planu

Prva hrvatska etična banka koja će komercijalne ciljeve u poslovanju pretpostaviti demokratskim, socijalnim i ekološkim motivima, trebala bi početi s radom početkom iduće godine.

Zadruga za etično financiranje pokrenula je inicijativu osnivanja prve etične banke u Hrvatskoj. Za razliku od klasičnih banaka etične banke karakterizira transparentnije djelovanje, demokratski način odlučivanja i upravljanja poslovanjem, socijalna i ekološka osjetljivost, te podržavanje projekata koje druge banke ne žele kreditirati jer nisu dovoljno komercijalni.

Prva etična banka u Hrvatskoj trebala bi početi s radom početkom iduće godine. Prema zamislima osnivača ebanka trebala bi biti financijska kičma solidarne razvojne ekonomije u Hrvatskoj sačinjene od mreže snažnih lokalnih zajednica, razvojno orijentiranih poduzeća i organizacija civilnog društva, koji osiguravaju uvjete za kvalitetan život ljudi kroz procese realne ekonomije.

Voditelj projekta ebanke je konzultant Goran Jeras, a više riječi o načelima etičnog bankarstva i planovima za osnivanje etične banke bit će na današnjem okruglom stolu u Muzeju Mimara.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.