Događaji

Ekologija

EK stanje u okolišu u Hrvatskoj ocijenila dobrim

EK stanje u okolišu u Hrvatskoj ocijenila dobrim

Primjećeno je da je povećan je broj inspektora, a i radi se kontinuirano na njihovoj obuci i stručnom usavršavanju

Prošlog tjedna Europska komisija objavila je izvješće o poglavlju Okoliš za ovu godinu. U zaključku Izvješća Europske komisije o napretku Hrvatske za 2007. za poglavlje 27 - Okoliš navodi se da je u ovom poglavlju postignut dobar napredak, posebno u područjima horizontalnog zakonodavstva (klimatske promjene), kakvoće zraka, gospodarenja otpadom i kemikalija.

Hrvatska bi trebala u narednom razdoblju znatno ojačati administrativnu sposobnost, tj. povećati broj zaposlenika na poslovima zaštite okoliša posebno na lokalnoj razini. Potrebno je izraditi obuhvatan plan zapošljavanja na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, kao i za osiguravanje financijskih sredstava za provedbu i izvršenje "acquisa".

Izvješće obrađuje područja: kakvoće zraka, gospodarenja otpadom, vode, zaštite prirode, nadzor industrijskih onečišćenja i upravljanja rizicima, kemikalija i genetski modificiranih organizama te buke. U izvješću je prepoznat napor Vlade i Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva na jačanju inspekcije zaštite okoliša.

Primjećeno je da je povećan je broj inspektora, a i radi se kontinuirano na njihovoj obuci i stručnom usavršavanju. Hrvatska treba jačati suradnju svih tijela u čijoj nadležnosti je zaštita okoliša te poduzimati korake u cilju integriranja uvjeta zaštite okoliša u definiranje i provedbu svih ostalih politika u cilju promicanja održivog razvoja.

Poglavlje zaštite okoliša jedno je od najopsežnijih i najzahtjevnijih stoga će naša zemlja nastaviti poduzimati daljnje korake u pravcu prilagodne standardima EU.


Reci što misliš!