Događaji

Kina naredila opću borbu protiv kobnog virusa

Kina naredila opću borbu protiv kobnog virusa

U kineskim bolnicama je zbog zaraze ostalo 978 osoba

Kina je u subotu naredila vlastima diljem zemlje da počne borbu protiv bolesti koja se naglo proširila i ubila najmanje 23 djece i novorođenčadi, a zarazila gotovo četiri tisuće.

"Naši liječnici izaći će iz bolnice i tražiti potencijalne pacijente, a neće ostati u bolnici i čekati bolesnike", rekao je zamjenik ministarstva zdravstva Liu Qian za državnu televiziju u gradu Fuyangu u najgore pogođenom području u istočnoj pokrajini Anhuiju, prenosi Reuters.

Ministarstvo zdravstva objavilo je da se idućih mjeseca može povećati broj tih slučaja jer su lipanj i srpanj kritični mjeseci. Slučaji u kineskim pokrajinama, te u Tajvanu i Singapuru, učestaliji su nego u godišnjem prosjeku, kaže se u priopćenju.

Vlasti su naredile da regionalne vlasti diljem zemlje u roku od 24 sata javljaju sve nove slučaje. Dužnosnici će posjećivati jaslice, vrtiće i osnovne škole i držati tečaje o održanju higijene i prevenciji, a kineski znanstvenici pojačat će istraživački rad ne bi li bolje razumjeli tu bolest.

Ovu bolest karakterizira vrućica, rane u ustima i osip s plikovima. Česta je kod male djece i obično nije kobna.

Ministarstvo je u subotu objavilo, a prenosi Associated Press, da je ukupno registrirao 3.736 slučaja EV-71, što je porast od 415 u zadnja 24 sata. Državna agencija Xinhua objavila je da je osim 22 smrtna slučaja, u bolnicama ostalo 978 osoba. Njih 58 u kritičnom je stanju, kaže se u odvojenom priopćenju.

No slučaje u Fuyangu izazvao je enterovirus 71, ili EV71, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da su komplikacije izazvane enterovirusom EV-71 razlog smrti u Fuyangu.

Osim u Anhuiju ta je bolest ove godine ubila djecu i u nekoliko drugih pokrajina na istoku i središnjem dijelu Kine. U Shaanxiju je ubio 118 osoba, u Hubeiju 340, javlja Xinhua.


Reci što misliš!