Događaji

Narušen ekosustav

U svijetu izumrlo 869 vrsta biljaka i životinja

U svijetu izumrlo 869 vrsta biljaka i životinja

Detaljna analiza pokazuje da međunarodna zajednica neće uspjeti ispuniti cilj koji si je zadala 2002. godine. Tada je većina zemalja odlučila do 2010. godine ojačati bioraznolikost, odnosno održavanje raznih životnih oblika

Više od 800 vrsta životinja i biljaka izumrlo je u posljednjih 500 godina, a gotovo 17.000 vrsta suočeno je s prijetnjom izumiranja, priopćila je Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN), prenosi HRT .

Prema novim analizama, od 16. stoljeća u divljini je izumrlo 869 vrsta, do čega 85 vrsta u posljednjih pet godina, a još 290 kritično je ugroženo. Izumiranje prijeti trećini vodozemaca, četvrtini sisavaca i osmini ptica, odnosno ugroženo je 16.928 vrsta.

Detaljna analiza pokazuje da međunarodna zajednica neće uspjeti ispuniti cilj koji si je zadala 2002. godine. Tada je većina zemalja odlučila do 2010. godine ojačati bioraznolikost, odnosno održavanje raznih životnih oblika.

Kada vlade poduzimaju mjere za očuvanje bioraznolikosti, čine to polako pa smo još daleko od promjene trenda, rekao je Jean-Christophe Vié, predsjednik odbora IUCN-ova program za očuvanje vrsta. Vrijeme je da shvatimo kako je priroda najveća tvrtka na Zemlji, koja radi na korist 100 posto čovječanstva - i to čini besplatno. Vlade bi trebale uložiti barem toliko napora za njezin spas, a zasigurno i više, koliko ulažu u spas gospodarskoga i financijskog sektora, dodao je.

Najveća prijetnja bioraznolikosti klimatske su promjene, navodi se u izvješću.

 


Reci što misliš!