Događaji

Uvjeti života

UN: Norveška najbolja zemlja za život, Hrvatska na 45. mjestu

UN: Norveška najbolja zemlja za život, Hrvatska na 45. mjestu

Prva tri mjesta UN-ove liste su zauzeli Norveška, Australija i Island. Najgori ukupni uvjeti života su u Nigeru iznad kojeg je Afganistan

Prema godišnjem izvješću UN-a prema indeksu društvenog razvoja i uvjeta života Norveška se nalazi na prvome mjestu, a Hrvatska zauzima tek 45. mjesto. Izračun indeksa društvenog razvoja u 182 zemlje svijeta je izračunat na temelju životnih očekivanja, pismenosti, uloge obrazovanja i BDP-a.

Prva tri mjesta UN-ove liste su zauzeli Norveška, Australija i Island. Najgori ukupni uvjeti života su u Nigeru iznad kojeg je Afganistan.

Slovenija najbolja zemlja regije

Lista je podijeljena na zemlje s vrlo visokim društvenim razvojem, visokim društvenim razvojem, srednje visokim društvenim razvojem i niskim društvenim razvojem.

Od zemalja regije, samo se Slovenija nalazi u prvoj skupini i zauzima 29.mjesto. Hrvatska se, zajedno s Crnom Gorom (65. mjesto), Srbijom (67. mjesto), Makedonijom (72. mjesto) i Bosnom i Hercegovinom (76. mjesto) nalazi u drugoj skupini.

Hrvatska bolja od Bugarske i Rumunjske

Od zemalja članica EU, Hrvatska se nalazi na boljem mjestu samo od Bugarske (61. mjesto) i Rumunjske (63. mjesto).

Najveći godišnji napredak je učinila Kina koja se pomakla z devet mjesta te se trenutno nalazi na 92. mjestu za što je pomogao napredak u obrazovanju, viši nivo prosječnih primanja i životna očekivanja.

Francuska se, nakon ranijeg ispadanja, ponovo vratila među deset zemalja s najboljim uvjetima života te se na ovogodišnjoj listi nalazi na osmom mjestu.

Norvežani žive 30 godina duže od Nigerijaca

Kako navode u zaključku studije, lista pokazuje ogromne razlike između najbogatijih i najsiromašnijih. dijete rođeno u Nigeru će živjeti tek neku godinu iznad 50, dok će dijete u Norveškoj živjeti 30 godina duže. Za svaki dolar kojega zaradi osoba zaposlena u Nigeru, Norvežanin će zaraditi 85 dolara.

Prvih deset zemalja u kojima se najbolje živi su Norveška, Australija, Island, Kanada, Irska, Nizozemska, Švedska, Francuska, Švicarska i Japan.


Reci što misliš!