Događaji

Kornatska tragedija

Vještačenje nije dokazalo eruptivni požar na Kornatima

Vještačenje nije dokazalo eruptivni požar na Kornatima

Odlukom Vrhovnog suda zadovoljne obitelji stradalih i odvjetnik Dražena Slavice

Multidisciplinarno vještačenje nije dokazalo da je uzrok kornatske tragedije eruptivni požar. Stav je to Vrhovnog suda Republike Hrvatske iznesen u odluci kojom je ukinuto rješenje Županijskog suda u Šibeniku o obustavi kaznenog postupka protiv bivšeg županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice, donosi Novi list koji je došao u posjed odluke Vrhovnog suda.

 

Na šest stranica navedeni su propusti i protuzakonite radnje Dražena Slavice prilikom slanja maloljetnika i civilnog ročnika na požarište, ali i kašnjenje s akcijom spašavanja i oglušivanje na pozive u pomoć. Vrhovni sud doveo je u pitanje i dosadašnju istragu uzroka kornatske tragedije u kojoj je 30. kolovoza 2007. poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Tisnog i Vodica.

Vještaci dobili još vremena za vještačenje

"U vezi nastanka tzv. eruptivnog požara valja istaknuti da prema multidisciplinarnom vještačenju i izraženom mišljenju prema saznanjima s kojima raspolažu, vještaci mogu utvrditi da je došlo do fenomena koji je poznat kao izgaranje nehomogene plinske smjese, koji je bio uzrok stradavanja vatrogasaca. Ovakvo mišljenje multidisciplinarnog vještačenja, zbog svoje složenosti, aerodinamičkih i termodinamičkih pojava koje prate požarni proces te relativno ograničenoga vremena u kojemu je trebalo obaviti sve faze modeliranja, ne može za sada biti osnova za donošenje relevantnih zaključaka o karakteru i dinamici širenja požara", stoji u odluci.

Odlukom Vrhovnog suda zadovoljne obitelji stradalih i odvjetnik Dražena Slavice

Vještaci su tražili dodatno vrijeme kako bi do kraja proveli vještačenje, a Vrhovni je sud svojom odlukom dao novu nadu obiteljima poginulih vatrogasaca. "Podaci u nalazu i mišljenju vještačkog tima morat će biti raspravljeni s dodatnim objašnjenima i obrazloženjima te eventualnim dopunskim radnjama kako bi se isti mogli prihvatiti kao visoko vjerodostojni", navedeno je.

Ovom odlukom osim obitelji stradalih, zadovoljni su i odvjetnici obitelji stradalih i optuženoga Dražena Slavice, Maro Mihočević i Čedo Prodanović. "Jedan od naših elemenata u prigovoru na optužnicu bio je taj da su vještaci rekli da nisu do kraja uspjeli sagledati sve činjenice zbog kratkog vremena koje im je dano. Županijski sud u Šibeniku sada će to morati učiniti jer moraju slušati Vrhovni sud", poručio je Prodanović.


Reci što misliš!