Događaji

Tragedija na Kornatima

Prodanović: Slavica ne mora trpjeti posljedice za koje nije kriv

Prodanović: Slavica ne mora trpjeti posljedice za koje nije kriv

"Dražen Slavica svojim postupcima nije izazvao smrt vatrogasaca, vatrogasci su stradali u nesretnom slučaju izazvanom prirodnim fenomenom", istaknuo je u svojoj završnoj riječi na suđenju za kornatsku tragediju, Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović te je predložio da ga se oslobodi optužbe.

"Osnovna teza obrane je da ovi propusti koji se stavljaju na teret, za koji je odgovoran, bilo gospodin Slavica, bilo netko treći, a mi tvrdimo nitko jer se radi o nesretnom slučaju, nisu u uzročnoj vezi s nastalim posljedicama", istaknuo je Prodanović.

Rekao je kako se postavlja pitanje koji su to bili kriteriji da se Dražen Slavica optuži na način na koji je optužen, kojom bi to radnjom Slavica izazvao izgaranje plinske smjese, odnosno uzrokovao smrt vatrogasaca, upitao je Prodanović.

"Na koji način je njegov doprinos doveo do izgaranja nehomogene plinske smjese i povratno ili uzročno eruptivnog požara, koji su uzrok smrti oštećenika, što je on to napravio da dođe do tog oblika fenomena. Sve to skupa, optužnica apsolutno zanemaruje, ponavljam, osim što je poslao tu jedinicu na Kornate, i nije njome zapovijedao, koja je njegova krivnja", pita se Prodanović.

Naglasio je kako je Slavica tada raspolagao vrlo ograničenim resursima, za što nije odgovoran on, nego netko drugi.

"Zbog čega u tim uvjetima, dakle, jednog totalnog rasutog, raspadnutog sistema se bira samo jedna osoba i upravo da je to gospodin Slavica, čovjek koji je kriv za sve", kazao je Prodanović.

Prodanović je istaknuo kako Slavica nije prekršio propise kao što je isticala optužba u cijelom postupku već naprotiv, da se držao propisa. Prozvao je optužbu da smicalicama nastoji Slavicu proglasiti krivim. Također je istaknuo kako je Slavica tek u 16 sati i 25 minuta znao što se stvarno dogodilo na terenu i da ima stradalih te da je odmah reagirao. "Mislimo da Slavica ne mora dalje trpjeti posljedice za koje nije kriv, stoga predlažem da ga oslobodite optužbe. Time ni na koji način neće biti umanjena žrtva tragično stradalih vatrogasaca", zaključio je Prodanović.

Presuda će biti izrečena u ponedjeljak u 14 sati.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.