Lifestyle

gastro kutak

Keksi sa krem sirom i borovnicama

Keksi sa krem sirom i borovnicama
coolinarika

Keksi sa krem sirom i borovnicama, ukusan deset autorice Lilest na Coolinarici

Sastojci

TIJESTO:

115 g mekanog maslaca
50 g šećera
1 prstohvat soli
1 žlica (30 g) kiselog vrhnja
200 g glatkog brašna
50 g oštrog brašna

NADJEV:

250 g krem sira (ABC)
50 g šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
malo limunove korice
10 g kukuruznog škroba
150 g borovnica

JOŠ:
10 g oštrog brašna za mrvičasti posip
šećer u prahu za posipanje

Priprema

1.

Pripremite kalup za muffine i iznutra ga obložite papirnatim košaricama.

2.

U veliku zdjelu stavite omekšali maslac, šećer, ekstrakt vanilije i sol i miksajte 2 do 3 minute ili dok smjesa ne postane svijetla i kremasta.

3.

Dodajte kiselo vrhnje i obje vrste brašna te miješajte dok se sastojci ne sjedine. Nakon što dodate pola količine brašna, miješanje dovršite rukama. Nemojte dugo mijesiti jer bi tijesto moglo postati žilavo.

4.

Mrvičasti posip: Odvojite 50 g tijesta i dodajte mu 10 g oštrog brašna. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak.

5.

Od preostalog tijesta napravite 20 jednakih loptica. Svaku lopticu stanjite u krug i obložite dno i oko 1 cm stranice papirnate košarice da napravite udubljenje za nadjev.
Kada ste napunili sve košarice, pokrijte kalup prozirnom folijom i spremite u hladnjak dok pripremite nadjev.

6.

Za nadjev umutite krem sir, šećer, vanilin šećer, naribanu limunovu koricu i jaje. Na kraju dodajte kukuruzni škrob.

7.

Tijesto za mrvičasti posip naribajte na tanjur.
Izvadite kalup za muffine iz hladnjaka, pa stavite oko 1 žličicu nadjeva u sredinu svakog kolačića.
Po vrhu stavite borovnice i pospite mrvičastim posipom.

8.

Kolačiće pecite 30 minuta na 180°C ili dok rubovi ne počnu rumeniti.
Pustite ih da se potpuno ohlade prije nego što ih izvadite iz kalupa za muffine ili bi se mogli raspasti.


Reci što misliš!