Događaji

Kornatska tragedija

Slavica: Tužan sam jer još nismo saznali istinu

Slavica: Tužan sam jer još nismo saznali istinu

Dražen Slavica nije kriv. Bivši županijski vatrogasni zapovjednik danas je nepravomoćno oslobođen odgovornosti za smrt 12 vatrogasaca na Kornatu, 30. kolovoza 2007. godine.

"Nakon vijećanja i glasovanja, dana 9. rujna 2013. godine, u ime Republike Hrvatske, presuda temeljem članka 354. točka treća Zakona o kaznenom postupku, optuženi Dražen Slavica oslobađa se od optužbe".

Nepravomoćnom presudom na Županijskom sudu u Zadru, bivši vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica oslobođen je optužbi za stradavanje 13 vatrogasaca na Kornatima prije šest godina.

"Analizirajući sve provedene dokaze koji su pribavljeni tijekom istrage, a i kasnije, pri čemu moram posebno naglasiti da je ovo Vijeće, uvažavajući ovu tešku tragediju, dopustilo više puta da se prijeđe činjenični opseg optužnice, respektirajući i cijeneći utvrđeno, Vijeće je donijelo zaključak da nema potkrijepe ni dokaza u odnosu na činjenične navode predmeta otpužnice Županijskog državnog odvjetništva u Šibeniku, odnosno inkriminacije koja se optuženiku stavlja na teret", istaknuo je predsjednik sudskog vijeća Boris Babić.

Sudac je u obrazloženju naveo kako je dokazano da su na požaru bili maloljetnici i jedan ročnik i da nisu imali odgovarajuću opremu, no isto tako sudac je istaknuo kako je Slavica posao odradio rutinski, a nije poimence odredio tko će ići na intervenciju.

"Optuženik nije poimenično odredio tko će od vatrogasaca ići na spomenutu intervenciju, već je isključivo naredio i odredio tko će uz dežurnu smjenu Javne vatrogasne postrojbe Šibenik i od raspoloživih dobrovoljnih vatrogasnih društava izaći na teren. Odluku o regrutaciji vatrogasaca upućenih u akciju gašenja na Kornat, obavili su isključivo zapovjednici DVD društava Tisno, Zablaće i Vodice, iz ljudstva koje su trenutno imali na raspolaganju, u što su bila uključena spomenuta dva maloljetnika i jedan ročnik", kazao je sudac Babić.

Što se tiče preusmjeravanja kanadera s Kornata u zaleđe Vodica sudac Babić je istaknuo kako se niti to ne može stavljati Slavici na teret jer je kod Vodica također buktio velik požar.

"Prilikom donošenja odluke o preusmjeravanju kanadera, u ravnopravnoj situaciji dvaju velikih požara, u situaciji kada na Kornatu nema dojave o ugrozi ljudskih života, a znamo da je prva informacija o ugrozu došla u 15.26, odluka o preusmjeravanju kanadera, ne može se staviti na teret optuženiku, gledajući ga u vremenskom slijedu događaja jer je prva konkretna naznaka opasnosti za živote gasitelja uslijedila u 15.26, koja je glasila, dođite našim dečkima na Kornatima, ostali su opkoljeni u vatri".

Po procjeni vijeća, istaknuo je sudac, Slavica je reagirao adekvatno respektirajući sve okolnosti i informacije kojima je raspolagao i koje je dobivao. Na tvrdnju da nije zvao centar 112, Babić je istaknuo kako zakon nalaže da se može nazvati i drugo nadležno tijelo. Obavijestio je sebi nadležne u roku od sedam minuta od saznavanja za tragediju.

"Kako je postupio optuženik po vrlo konkretnoj dojavi u 16.25 sati? Odgovor se iščitava iz zapovijedi koju je izdao pukovnik Miroslav Kovač, zapovjednik protupožarnih namjenskih Oružanih snaga iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, dana 30. kolovoza 2007. godine, koja glasi: Pod jedan, odmah uputiti jedan helikopter iz zračne baze Divulje na požarište otoka Kornat sa zadaćom spašavanja gasitelja", kazao je Babić.

Sudac je na kraju istaknuo kako u spisu ne postoji trag kako je iniciran požar na otoku, već samo da je vatra počela svoj tragični pohod negdje kod upravne zgrade NP Kornati. "Ovo sudsko vijeće nije se bavilo pitanjima što i tko je izazvao požar. Tragovi u okolišu nisu upućivali na eksploziju, kao ni rane. Ne može se isključiti teorija o zapaljenju nehomogene plinske smjese", kazao je sudac Babić.

Po izlasku iz sudnice, oslobođeni Dražen Slavica, na pitanje kako se osjeća odgovorio je.

"Isto tužno. Nismo saznali istinu, izgubili smo kolege i zbog toga sam tužan", kazao je Slavica.

"Naravno da smo očekivali, nismo se nadali nego smo očekivali takvu presudu jer se od početka vidi da kaznena odgovornost gospodina Slavice, a ja tvrdim da nikoga drugoga u ovom slučaju ne postoji jer se radi o nesretnom slučaju, o jednom izuzetnom događaju, kojom prilikom su, nažalost stradali brojni vatrogasci i to je onda iniciralo ovako mukotrpan postupak. Pod naravno, dojmom tragičnih posljedica se išlo u postupak protiv jednog čovjeka, da bi se onda utvrdilo što se ustvari dogodilo. Barem smo utvrdili da on nije kriv, a što se dogodilo, vjerojatno ćemo jednog dana saznati", istaknuo je odvjetnik Čedo Prodanović.

Obitelji poginulih vatrogasaca ogorčene su presudom, a tužitelj Zvonko Ivić najavio je i žalbu na nepravomoćnu presudu.

"Cijeneći dokaze koji su izvedeni na glavnoj raspravi i utvrđeno činjenično stanje, i dalje smatram da je optuženik počinio kazneno djelo, upravo onako kako mu je optužnicom stavljeno na teret. Stoga nezadovoljni ovom presudom, protiv iste ćemo se u zakonskom roku žaliti. Protiv onih protiv kojih smo imali dovoljno dokaza i osnovane sumnje smo išli u postupak", poručio je Ivić.

Dodajmo ovome kako su se na izricanju presude u sudnici pojavili županijski vatrogasni zapovjednici. Zadarski zapovjednik Željko Šoša po izlasku iz sudnice je rekao.

"Bilo je realno očekivati. Od prvog dana smo bili uvjereni da kolega Slavica nije kriv za sve ovo što mu se stavljalo na teret", rekao je Šoša.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.