Događaji

Sudbina zaposlenih neizvjesna

HND moli Vladu za pomoć Vjesniku

HND moli Vladu za pomoć Vjesniku

Opstanak lista ugrožen je nakon odluke Uprave, Nadzornog odbora i Skupštine Narodnih novina koji su odlučili da Narodne novine od srpnja više ne izdaju taj list

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) uputilo je Vladi poziv da nađe rješenje za list Vjesnik, da se sačuvaju novinarska radna mjesta i da se osigura daljnje izlaženje tog dnevnika, javlja HTV

Opstanak lista ugrožen je nakon odluke Uprave, Nadzornog odbora i Skupštine Narodnih novina koji su odlučili da Narodne novine od srpnja više ne izdaju taj list.

Ako se ne nađe rješenje, sudbina 108 novinara i radnika Vjesnika te stotinjak honorarnih suradnika bit će neizvjesna. U situaciji u kojoj su se neki mediji već ugasili i u kojoj se u medijskim kućama režu troškovi na sve strane, gašenje Vjesnika uzrokovalo bi dodatni veliki socijalni udar na novinarskom tržištu, navodi HND u priopćenju.

HND upozorava Vladu da novinari Vjesnika nisu krivi za loše poslovne odluke koje su ih dovele u ovu situaciju i poziva Vladu da nađe zakonske i financijske osnove koje bi mu dale šansu. U sljedeće dvije godine, s novim profesionalnim uredništvom i uz nužno restrukturiranje, vjerodostojnošću i otvorenošću Vjesniku treba dati šansu da postane list koji će se moći većim dijelom samofinancirati, zaključuje na kraju priopćenja predsjednik HND-a Zdenko Duka.

Vjesnik je prvi put izašao u Zagrebu u lipnju 1940. pod nazivom Politički Vjesnik, a kao dnevnik neprestano izlazi od svibnja 1945. Od 2008. je u sustavu Narodnih novina, čiji je Nadzorni odbor u utorak odlučio da od 1. srpnja više neće biti nakladnik tog dnevnika.


Reci što misliš!