Kultura

17. rujan

Mongolski folk metal bend The HU nastupa u Tvornici

Mongolski folk metal bend The HU nastupa u Tvornici

Mongolski folk metal ratnici The HU, koje zapadni mediji nazivaju "kombinacijom Džingis-kana i Judas Priesta", dolaze u zagrebačku Tvornicu kulture u utorak, 17. rujna, objavio je organizator koncerta agencija LAA.

The HU je moderni rock bend duboko ukorijenjen u tradiciji svoje domovine. Osnovani su 2016. godine u Ulaanbaataru u Mongoliji, čine ga producent Dashka kao i članovi Gala, Jaya, Temka i Enkush, a ime benda dolazi od korijena mongolske riječi za ljudsko biće. 

Njihov jedinstveni pristup spaja instrumente kao što su Morin Khuur (viola s konjskom glavom), Tovshuur (mongolska gitara), Tumur Khuur (čeljusna harfa) i grleno pjevanje sa suvremenim zvukovima. Nazivaju to Hunnu Rock, a neke pjesme uključuju ratne napjeve i poeziju na mongolskom jeziku.

Debitantski album “The Gereg” iz 2019. dospio je na prvo mjesto Billboardove ljestvice najboljih svjetskih albuma i novih izvođača, drugo mjesto UK Rock & Metal Album ljestvice i oborio rekorde digitalne prodaje u Australiji. Uslijedile su rasprodane turneje diljem SAD-a, Europe, Azije i Australije te najveća mongolska državna nagrada Orden Džingis-kana.

Drugi album “Rumble Of Thunder” iz 2022. objavili su u jeku svjetskih turneja i nastupa na festivalima poput Coachelle i Lollapalooze, a na njemu surađuju s imenima poput Williama DuValla iz Alice in Chains ili Serjom Tankianom iz System of a Down.

Mediji opisuju The HU kao bend koji spaja "vrišteće gitare heavy metala i tradicionalno mongolsko grleno pjevanje", ističući njihovu kulturnu važnost i jedinstveni glazbeni identitet.


Reci što misliš!