Događaji

Poplava

Kod Metkovića izvanredno stanje, pod vodom i Gračac

Kod Metkovića izvanredno stanje, pod vodom i Gračac

Oko 200 kuća je poplavljeno, zabilježeni vodostaj najviši je u posljednjih 50 godina, a kiša pogoršava teške prilike

Dramatično stanje s poplavom u Metkoviću, dva vodena vala su stigla proteklu noć. Oko 200 kuća je poplavljeno. Izvanredno stanje je uspostavljeno u Metkoviću, Opuzenu, Pločama i općini Kula Norinska.

Noćas oko 3.45 sati se Neretva izlila u najnižem dijelu Metkovića, a ljudi i mehanizacije su izgradnjom zečjih nasipa spriječili veće plavljenje.

Najveći vodostaj sinoć je bio 405 centimetara, dok je u poplavi u siječnju on bio 20-ak centimetara manje. To je najveći zabilježeni vodostaj u posljednjih 50 godina. Predviđa se kako će vršni vodostaj od oko 405 centimetara rasti još najmanje šest sati.

Očekuje se da će biti poplavljeno više objekata nego što ih je bilo u siječnju kada je pod vodom bilo njih 700.

Voda se značajnije izlila i oko robne kuće te glavnog trga. Granični prijelazi Gabela Polje i Doljani su zatvoreni za promet.

Kiša na području Like i dalje pada. Zbog povećanog vodostaja rijeke Like u Gospiću i Otočcu su proglašene izvanredne mjere od poplava. Podrumi u Gračacu također su pod vodom, a u dijelu Žabarica najteže je stanje. 

Brojne vatrogasne ekipe su na terenu, uz koje su i djelatnici komunalnih poduzeća i predstavnici Hrvatskih voda. Postavljaju se vreće sa pijeskom kako bi se spriječili novi prodori vode u kuće i stambene objekte.

Snijeg koji se topi i kiša koja pada zasigurno će pogoršati i ovako teške prilike stanovnika Gospića i Otočca koji nastoje učiniti sve da se ne stvore još veće štete na obiteljskim i gospodarskim objektima.

Najteže je u udaljenijim ličkim selima koja su odsječena od svijeta te se do njih može doći čamcima, a i opskrba životnim namirnicama je krajnje otežana.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.