Događaji

Nije optužen za nepružanje pomoći unesrećenima

DORH podignuo optužnicu protiv Horvatinčića

DORH podignuo optužnicu protiv Horvatinčića

Optužnicom je predviđeno i da mu se izrekne mjera zabrane upravljanja svim vrstama vozila

DORH je podigao optužnicu protiv poduzetnika Tome Horvatinčića zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće. Tereti ga se za izazivanje nesreće sa smrtnom posljedicom. Nije optužen za nepružanje pomoći unesrećenima, piše slobodnadalmacija.hr

Horvatinčić je optužen da u kolovozu u Primoštenskom akvatoriju nije postupao sukladno propisanim dužnostima i pravilima navigacije dok je upravljao svojom jahtom. Dolaskom u blizinu otoka Barilac, Horvatinčić je bio dužan jedrilici 'Santa Pazienza' utupiti pravo puta.

On to nije učinio te je u punoj brzini naletio na jedilicu koju je prešao cijelom dužinom. Oboje talijanskih turista umrlo je od zadobivenih ozljeda . Optužnicom je predviđeno i da mu se izrekne mjera zabrane upravljanja svim vrstama vozila.

Tekst cijele optužnice:

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je nakon provedene istrage u kaznenom predmetu protiv hrvatskog državljanina T. H. (1948.) podiglo pred Općinskim sudom u Šibeniku optužnicu zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće iz čl. 272. st. 3. i 1. Kaznenog zakona. (13. 1. 2012.)

Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je 16. kolovoza 2011. u Primoštenskom akvatoriju upravljao motornom jahtom "Santa Marina", protivno odredbama Pomorskog zakonika i Pravilnika o izbjegavanju sudara na moru odnosno da nije postupao sukladno propisanim dužnostima i pravilima navigacije (s uključenim automatskim pilotom glisirao prevelikom i neprimjerenom brzinom, nije izviđao put plovidbe radi potpune provjere situacije i rizika sudara niti promatrao okolni pomorski promet).

Okrivljenik je dolaskom u blizinu otoka Barilac bio dužan jedrilici "Santa Pazienza" ustupiti pravo puta, a što nije učinio, uslijed čega je u punoj plovidbenoj brzini pramčanim dijelom svog plovila naletio na lijevi krmeni dio trupa jedrilice na kojoj su se nalazili talijanski državljani F. S. i M. P., lomeći pri tome upravljačke mehanizme i druge uređaje na jedrilici, a potom je cijelom dužinom prešao preko jedrilice.

U nesreći je oboje talijanskih državljana zadobilo višestruke teške ozljede te je odbačeno u more, a od zadobivenih su ozljeda preminuli na mjestu nesreće.

Okrivljeniku je ujedno temeljem čl. 102. st. 1. toč. 3. u svezi s čl. 90. st. 2. toč. 7. u svezi st. 6. Zakona o kaznenom postupku, predloženo produljenje trajanja mjere opreza privremenog oduzimanja dozvole za upravljanjem motornim vozilima i svjedodžbe o osposobljenosti (dozvole) izdane od Ministarstva pomorstva, prometa i veza za zapovjednika jahte kategorije B, zbog postojanja opravdane bojazni od ponavljanja istih ili sličnih kaznenih djela, a s obzirom na njegovu raniju osuđivanost zbog istovrsnog kaznenog djela, kao i prekršajnu kažnjavanost zbog prometnih delikata.

Optužnicom je također predloženo da se okrivljeniku izrekne sigurnosna mjera iz čl. 78. KZ-a odnosno zabrane upravljanja svim vrstama motornih vozila.

SD/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.