Događaji

Ovlasti ministra kao i u slovenskom zakonu

Protiv Vlade smije prosvjedovati najviše 250 osoba?

Protiv Vlade smije prosvjedovati najviše 250 osoba?

"Najbitnije je zapravo da će se na Markovu trgu moći prosvjedovati. Uostalom tako nešto obećali smo u predizbornoj kampanji, a sada to i ispunjavamo", rekao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić upitan o nacrtu predloženih izmjena i dopuna Zakona o javnom okupljanju.

Prema nacrtu Zakona na Markovom trgu ponovno će se moći prosvjedovati, ali uz ograničenje da prosvjednika ne bude više od 250. Isto tako mirni prosvjed ili okupljanje bit će moguće samo u vremenu od 8 do 22 sata. Novost je i da bi prosvjednici sada mogli prosvjedovati 20 metara ispred zgrada Sabora, Vlade i Ustavnog suda umjesto dosadašnjih 100 metara.

Prosvjednici su do sada morali pet dana prije prosvjeda prijaviti skup, a sada bi se to vrijeme produljilo na deset dana.

Iako se u dijelu medija pojavila informacija kako će se nacrt Zakona naći već sljedećeg tjedna u saborskoj proceduri, ministar Ostojić za Index je tako nešto opovrgnuo. Naime, kako je rekao riječ je tek o prijedlogu Zakona koji je prošao "samo" nadležne službe u policiji, te je nacrt predan udrugama civilnog društva.

Nacrt bi se nakon prihvaćanja eventualnih primjedbi trebao naći pred ministarstvima, te radnim tijelima Vlade te tek nakon toga na stolu Vlade i konačno na zastupničke klupe.

"Ovo je nacrt koji je prošao našu proceduru i ravnateljstvo policije, no to ne znači da je riječ o konačnom prijedlogu" , rekao je Ostojić.

Ministar Ostojić pojasnio je i dijelove u javnosti kritiziranog članka 7. Prijedloga Zakona o policiji prema kojeg ministar ima ovlast davanja naputaka za rad policiji. Naime, kako nam je rekao tako nešto postoji i u slovenskoj inačici Zakona te da na taj način nije ugrožena neovisnost policije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.