Događaji

Prosvjedi

Na Markovom trgu prosvjedovalo dvjestotinjak radnika Hrvatske pošte

Na Markovom trgu prosvjedovalo dvjestotinjak radnika Hrvatske pošte

Dvjestotinjak radnika Hrvatske pošte prosvjedovalo je na Markovom trgu zbog nedavnog proglašenja viškom 270 djelatnika. Upravu i Vladu prozvali su za nebrigu prema Hrvatskoj pošti iz koje poručuju da su otkazi podijeljeni kako bi ostali dobili plaće.

Oboružani transparentima 'Koliko košta da propadne pošta?', 'Tisuće otkaza i još vam nije dosta!!!', radnici su podigli glas protiv načina na koji je Uprava odredila kriterije za otkaze zanemarujući činjenicu da u kompaniji ima djelatnika koji se ne bi protivili zbrinjavanju.

"Sav teret restrukturiranja prelama se preko leđa radnika", poručila je predsjednica Hrvatskog sindikata pošte Jadranka Dumbović.

"Kroz proces restrukturiranja koji je započeo 2008. godine Hrvatsku poštu do danas je napustilo gotovo 3.000 radnika, od čega samo ove godine njih 830. Ovaj prosvjed izraz je općeg nezadovoljstva radnika zbog stanja i radničkih prava u Hrvatskoj pošti. Sindikati više ne mogu pristati na dodatno smanjenje prava radnika", naglasila je Dumbović.

Predsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske Željko Vidaković prozvao je Vladu za nebrigu prema Hrvatskoj pošti, te im poručio.

"Ako već ne vode brigu o našem poduzeću, da moraju voditi brigu o radnicima Hrvatske pošte. Molio bih da zazviždimo jako, da čuju da smo ovdje i da moraju povesti brigu o nama", rekao je Vidaković."Sve što je ova Vlada postigla je da ljudi koji su ih doveli na vlast sve teže žive", istaknuo je sindikalni čelnik NHS-a Krešimir Sever.

"Na kraju je pitanje njima i ovo koje ste sami napisali na transparentu: Gospodo, koliko košta da propadne pošta".

Oglasili su se iz Uprave HP-a. U priopćenju, između ostalog, ističu da se sve mjere racionalizacije provode jer tvrtka radnicima i dalje želi neometano isplaćivati plaće, te da se cjelokupan postupak zbrinjavanja viška radnika provodi u skladu sa zakonom.

Prosvjed je komentirao i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, poručivši da u uvjetima liberalizacija tržišta poštanskih usluga alternative nema.

"Ili stati s planom restrukturiranja, s čime nećemo stati, ili će s druge strane, Hrvatska pošta propasti. Ne mogu si dozvoliti luksuz, kao što su si neki drugi dozvoljavali i čudnovato zapošljavanje prevelikog broja djelatnika, koji nažalost, postoji u pošti. On je bio više od 10.000, sada je pao na 9.300 i još mora biti restrikcija", poručuje ministar.

Sindikalni čelnici s druge strane poručuju da će poduzeti sve pravne korake kako bi zaštitili radnike i njihova prava.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.