Događaji

Dodatne konzultacije

Vlada skinula točku oko uvođenja izvoznih carina na pšenicu

Vlada skinula točku oko uvođenja izvoznih carina na pšenicu

Vlada je s današnjeg dnevnog reda skinula točku vezanu za uvođenje izvozne carine na pšenicu, ječam, kukuruz i soju, ali i izmjene uredbe o carinskoj tarifi za 2012. godinu. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pojasnio je razlog.

"Zbog potrebe za dodatne konzultacije i po ugovorim CEFTA-e i sa komisijom nešto što je privremeno skinuto i nakon seta konzultacija,to će biti ponovno na Vladi", istaknuo je Jakovina.

Istodobno Vlada je danas donijela set mjera kojim se regulira tržište otkupa i skladištenja voća i maslinovoga ulja. Paket je težak 113 milijuna kuna, a donesen je prije svega za uređenje tržišta, a ne samo zbog elementarnih nepogoda, rekao je Jakovina.

Pojasnio je i mjeru za oslobođenje plaćanja dijela naknade za zakup i koncesiju poljoprivrednog zemljišta. Ta je mjera vrijedna 16,5 milijuna kuna.

"To je onaj dio 25 posto, odnosno 50 posto koji se uplaćuje u državni proračun. Uz tu mjeru, apelirali smo, tražili i sugerirali smo i jedinicama lokalne samouprave, općinama i gradovima, odnosno županijama da se odreknu i svoga dijela i to su direktna sredstva koja plaćaju poljoprivredni proizvođači. Znači i jedna i druga mjera su mjere s kojima smo donekle pokušali ublažiti negativne efekte izazvane elementarnim nepogodama, odnosno direktno pomoći poljoprivrednim proizvođačima", pojasnio je Jakovina te dodao i da je 400 milijuna kuna potpora u cjelosti isplaćeno u ovoj godini, dok će one za 2012. godine biti isplaćene početkom iduće godine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.