Događaji

Carina

Vlada: Izvozna carina na pšenicu

Vlada: Izvozna carina na pšenicu

Njeno je uvođenje ministar poljoprivrede Petar Čobanković obrazložio težnjom da se destimulira izvoz preostalih zaliha domaće pšenice

Hrvatska Vlada uvela je izvoznu carinu na pšenicu u iznosu od 98 eura po toni pšenice. Ta će carina vrijediti do kraja veljače iduće godine.

Njeno je uvođenje ministar poljoprivrede Petar Čobanković obrazložio težnjom da se destimulira izvoz preostalih zaliha domaće pšenice u uvjetima smanjene ponude i uz porast cijene pšenice zbog suše, te otklone poremećaji na domaćem tržištu.

U obrazloženju Uredbe o uvođenju izvozne carine stoji da su krajem srpnja veleprodajne cijene pšenice na hrvatskom tržištu došle do najviše razine od 1,30 kuna po kilogramu, što je 33 posto više nego u isto vrijeme lani, ali i najviša cijena od početka praćenja, 2001. godine.

Zbog suše i poplava u Europi rast cijena pšenice bilježi i svjetsko tržište, a istodobno je počela rasti i potražnja za pšenicom. Hrvatski izvoz pšenice u prvih pola godine dosegao je rekordnu vrijednost od 2001., odnosno 145.000 tona uz prosječnu izvoznu cijenu od 148 eura po toni.


Reci što misliš!