Događaji

Godišnje se na HIV testira samo dva posto hrvatskih građana

Godišnje se na HIV testira samo dva posto hrvatskih građana

1. prosinca obilježava se Svjetski dan AIDS-a. Iz Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) poručuju da je naziv ovogodišnje njihove kampanje "Voli i budi zdrav". Kampanja se provodi na 1380 oglasnih prostora javnog gradskog prijevoza u 5 gradova u Hrvatskoj - Zagreb, Split, Osijek, Zadar i Dubrovnik, piše vecernji.hr

- Na taj način želimo osvijestiti što veći broj građana na postojanje HIV infekcije i u našoj zemlji, da Hrvatska kao turistička i tranzicijska zemlja nije izuzeta iz kretanja zaraznih bolesti u svijetu te da se uz kvalitetnu brigu, svjesnost i znanje može utjecati na prevenciju, vlastito i tuđe zdravlje te dug i kvalitetan život bez obzira na rezultate testiranja - poručili su iz HUHIV-a.

Broj zaraženih raste

Naglašavaju da broj novootkrivenih osoba zaraženih HIV-om postepeno raste iz godine u godinu dok se broj testiranja osoba s rizikom zaraze lagano smanjuje. Pretpostavlja se da u Gradu Zagrebu živi najmanje 50.000 osoba s rizikom zaraze HIV-om. Na području cijele Hrvatske živi najmanje 200.000 osoba s rizikom zaraze HIV-om. Godišnje se u najboljem slučaju testira 2% te populacije odnosno najviše 4000 ljudi, brojke su s kojima raspolaže HUHIV.

- Prema današnjim saznanjima Hrvatska je zemlja s niskom prevalencijom HIV-a, ali zasluge za takvo stanje zasigurno ne pripadaju uspješnim programima testiranja i savjetovanja što na žalost potvrđuju navedene brojke. Upravo stoga HUHIV smatra kako treba znatno unaprijediti sustav savjetovanja i testiranja razvojem učinkovitih programa prevencije i probira u zajednici jer se jedino na taj način može dobiti prava slika stanja i na vrijeme poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se spriječilo moguće širenje zaraze - napominju te ističu da je najveći rizik neznanje.

Ne oslanjajte se na sreću

- Danas moderna medicina i dostupnost kvalitetnih lijekova osigurava dug, radno sposoban i kvalitetan život osobama oboljelima od HIV-a. Sa sigurnošću možemo reći, gotovo jednako dug i kvalitetan život kao i u zdravih ljudi. Znanje svog HIV statusa u što ranijoj fazi značajan je faktor zdravog života, ne oslanjajte se na sreću, testirajte se kako biste bili sigurni i nastavili sa svojim životom - pozivaju iz HUHIV-a.

vecernji.hr/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.