Događaji

Ratifikacija ugovora

Picula: Slovenija iritira Europski parlament

Picula: Slovenija iritira Europski parlament

Slovenska politika zbog unutarnjih problema i pridobivanja birača kod kuće zaoštrava u sporu sa Hrvatskom, a to jako iritira Europski parlament - tako je hrvatski promatrač u Parlamentu Tonino Picula objasnio ono što se jučer događalo na raspravi o Hrvatskoj u Vanjskopolitičkom odboru.

Europi je važno da otklonimo sva eventualno sporna pitanja iz posljednjeg izvještaja Europske Komisije, kaže Picula a problem sa Slovencima povezuje s njihovim unutarnjim političkim problemima.

"Slovenija želi spor s Hrvatskom okrenuti u svoju korist, ali ne pregovorima i kompromisom na temelju argumenata nego prijetnjom blokade ratifikacijskog procesa."

Jučerašnji nastup Jelka Kacina koji je rekao da nikakav pritisak na Sloveniju neće uroditi plodom, jako je podignuo tenzije na raspravi, kaže Picula, posebno se osvrnuvši na izjavu predsjedavajućeg Elmara Broka.

"To je čovjek koji je i prvopozvan da reagira u tim situacijama. Rekao je da veto ne znači da zemlja članica ima pravo drugu svući do gola. Mislim da je to bila jedna vrlo oštra poruka, nediplomatski kazana", prepričava Picula.

Hrvatska će, kaže, ući ili neće ući u Europsku uniju 1. srpnja zato jer je ili nije ispunila sve uvjete.

"Sve ostalo što bi došlo iz Ljubljane ovoga trenutka mislim da bi suočilo samu Sloveniju s dosta visokim i debelim zidom otpora. Kao što su i neki zastupnici jučer najavili tada se ne bi razgovaralo o Hrvatskoj kao zemlji koja jest ili nije ispunila kriterije već o Sloveniji kao zemlji koja doista mora biti provjerena poštuje li bolje običaje pa i odluke Europske unije" rekao je Picula zaključivši da je ulazak Hrvatske 1. srpnja odluka cijele Europske unije te da se ta odluka ne može tek tako dovoditi u pitanje, najmanje zbog unutarnjih razloga neke države.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.