Politika

Usvajanje amandmana očekuje se na sljedećoj plenarnoj sjednici

Picula traži da se omogući mali priobalni ribolov

Picula traži da se omogući mali priobalni ribolov

Svih devet amandmana koje je zastupnik u Europskom parlamentu i potpredsjednik Međuskupine za mora, rijeke, otoke i priobalna područja zadužen za otoke Tonino Picula uložio, ušlo je u izvješće Odbora za ribarstvo Europskog parlamenta, koje bi trebalo biti usvojeno na plenarnoj sjednici u ožujku, priopćeno je iz Piculina ureda.

"Zadovoljan sam jer je usvojen najvažniji amandman kojim sam Komisiju pozvao da omogući mali priobalni ribolov u otočnim zajednicama koje tradicionalno ovise o ribarstvu, u svrhu vlastite egzistencije. Osim njega, ušao je i amandman kojim tražim da se napravi odgovarajuća definicija obalnog i malog obalnog ili tradicionalnog ribolova u nekomercijalne svrhe, koja će se temeljiti više na društveno-gospodarskim i kulturnim karakteristikama određenog područja, a ne na dimenzijama i snazi ribarskih brodova", rekao je Picula.

Picula je također izrazio zabrinutost zbog gubitka tradicionalnih ribolovnih vještina i znanja zbog nepovoljnih uredbi za obalne zajednice.

"Pozvao sam Komisiju i da izmijeni odredbu o tehničkim specifikacijama mreža, poput minimalne veličine oka mreže, visine mreže, udaljenosti od obale i dubine korištenja s ciljem diverzifikacije ulova kako bi se ravnomjernije koristili stokovi ribe i očuvala bioraznolikost jer je to veliki problem ljudima kojima od ribarstva žive", rekao je.

Usvojen je i prijedlog da se izmijene odredbe postojeće uredbe o udaljenosti od obale i dubine korištenja ribolovnih alata i to na način da se u obzir uzmu geografske specifičnosti graničnih područja zemalja članica.

U ostalim amandmanima Picula poziva Komisiju da pomogne u jačanju uloge ribljih zajednica u lokalnom razvoju, kao i da dodatno promiče i podupire osnivanje lokalnih akcijskih skupina u ribarstvu (FLAG-ovi) koje pridonose inovacijama, gospodarstvu i obnovi infrastrukture.

Komisiju se ujedno poziva da promiče projekte kojima će se pridonijeti zaštiti obalnih i otočnih područja te naglašava potrebu za učinkovitom koordinacijom sa zemljama članicama, kako bi svi ribari bili informirani o implementaciji postojećih uredbi i njihovih izmjena.

"Postojeće odredbe ne samo da ukidaju stoljetne prakse i tradiciju, već mogu dodatno potaknuti uznapredovao problem depopulacije otoka ugrožavajući identitet i egzistenciju otočana. Prilagodba zakonodavstva je potrebna kako bismo sačuvali jedinstvenu kulturnu baštinu malih ribara", zaključio je Picula.

Usvajanje amandmana očekuje se na sljedećoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu od 7. do 10. ožujka, navodi se u priopćenju.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.