Događaji

Bunt zbog povećanja cijena

Karlovčani spaljivali račune od toplane

Karlovčani spaljivali račune od toplane

Ljudi se imaju pravo izdvojiti iz sustava Gradske toplane, stavo je to 100-ak Karlovčana koji su se danas okupili na prosvjedu ispred te gradske tvrtke. Uz prosvjed, građani i aktivisti građanskog pokreta 'Neću usluge toplane' spaljivali su i kopije računa za prethodni mjesec.

Sljedeći korak pokreta usmjeren je prema predsjedniku Ivu Josipoviću. Njega žele obavijestiti o nelogičnostima kod općih uvjeta toplane. Iz pokreta smatraju kako su ti uvjeti oprečni Ustavu RH.

"Po našem mišljenju, to nije ustavno. Po Zakonu o vlasništvu svaki vlasnik stana ima pravo odrediti kako će svoj stan grijati. Nema mu to što određivati niti susjed, niti gradska toplana, niti bilo tko treći. Svi imamo prvao isključiti iz te odluke svoje susjede. Imamo pravo grijati se na bilo koji način ako time ne ugrožavamo nikoga"

Direktor Gradske toplane Inoslav Latković još jučer je pozvao građane da se s predstavnicima angažiraju oko uvođenja kalorimetara. Za vrijeme današnjeg prosvjeda Latković se pojavio ispred toplane, a u trenutku kada je novinarima objašnjavao koje bi uštede donijelo uvođenje kalorimetara, do njega je došao jedan od prosvjednika koji mu je očito želio objasniti da svaki novi potez toplane ide protiv krajnjeg korisnika.

"Kad bute prestali pljačkati ljude? Kako vas nije sram pljačkati ljude. Došli smo kao branitelji dati ljudima podršku, uopće se ne grijemo na toplanu. Kako vas nije sram"

"Ne znam što onda radite ovdje?"

"Trebao bih vas skinuti, to bih vrlo rado radio. Skinuo bih vas do gole kože i poslao bih vas da vas Bog grije i toplana da vas grije"

Latković se na ove izjave nije osvrtao nego je objasnio da bi se uvođenjem kalorimetara za stan od 60 kvadrata godišnja potrošnja bila oko 6.200 kuna, odnosno mjesečno 550 kuna. Također je rekao da razumije ogorčene građane, no ne razumije zašto se ne zalaže za promjenu Zakona o toplinarstvu kada je riječ o individualnom isključenju iz sustava.

"Ja sam pokrenuo inicijativu za promjenu tih propisa, općih uvjeta i dijela Zakona o proizvodnji, distribuciji i obrskrbi kako bi se izašlo u susret baš kod izdvajanja i drugih problema", kaže Latković.

Inače, Gradska toplana toplinsku energiju isporučuje za 7.700 stambenih i 350 poslovnih jedinica.

I bivši direktor Toplane, sada jedan od voditelja pokreta 'Neću usluge toplane' Marijan Fudurić danas je spalio račun. Podsjetimo, on je jedan od onih Karlovčana koji su svojevoljno otpilili radijatori. Nakon toga računi su mu i dalje uredno stizali, ali i prijetnje ovrhom. Fudurić je zbog cijele situacije bio na psihijatrijskom liječenju. Danas se obrušio na gradonačelnika Damira Jelića kojeg smatra glavnim krivcem zbog situacije kojoj se ne nazire kraj.

"Ja ga s ovog mjesta pozivam da podnese ostavku jer nije sposoban da riješi ovaj cirkus oko sredine", rekao je Fudurić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.