Događaji

Nezadovoljstvo

Karlovčani jučer predali peticiju protiv gradske toplane

Karlovčani jučer predali peticiju protiv gradske toplane

Kao što je i najavljeno, peticija o prestanku financiranja Gradske toplane iz gradskog proračuna jučer je stigla na adresu karlovačke Gradske uprave. Ukupno 1.010 potpisa nezadovoljnih Karlovčana bilo da se griju na toplanu ili ne, predao je predstavnik Građanskog pokreta 'Neću usluge Toplane!', Marijan Fudurić.

Nekad direktor Toplane, a danas žustri aktivist protiv gradske Toplane Marijan Fudurić predao je ono što je pokret 'Neću usluge toplane!' na čelu s Domagojem Švegarom skupljao protekla dva vikenda.

"Mislim da je to dovoljan broj da se problematika Gradske toplane uvrst na dnevni red Gradskog vijeća. Očekujem da će savjest tih naših političara konačno proraditi, da će početi raditi kako se spada jer oni su tu da služe građanina, a ne da građani njima služe", istaknuo je Fudurić, koji je naveo i kako je u obje toplane do sada grad 'ulupao' 150 milijuna kuna, istaknuvši kako je to novac svih građana Karlovca, a ne samo jedne trećine koja se grijala ili grije na Toplanu.

"Rekao bih da se građani Karlova zabrinu za ovu sezonu grijanja, a naročito za sljedeću jer već sada, ispravio bih šefa oporbe gospodina Benčića koji je izjavio da je Toplana u minusu 49 milijuna kuna. To nije istina nego je u minusu 65 milijuna kuna jer je čeka 16,2 milijuna kuna za kupnju opreme jer je stečajni upravitelj Toplane u stečaju raskinuo ugovor o najmu i traži jednokratnu uplatu za opremu i postrojenja, koje Toplana do sada ima u najmu. Znači to je ukupno 65 milijuna kuna, ako bi to pribrojili s onih 80 i nešto, to je već 150 milijuna kuna je Grad Karlova upucao u te dvije famozne Toplane", pojašnjava Fudurić.

Budući da je prvi čovjek Karlovca Damir Jelić na godišnjem odmoru, peticiju je uručio pročelniku Upravnog odjela za poslove gradonačelnika, Ivanu Uđbincu.

"Proslijedit ćemo i raspraviti kome odgovor treba. Treba samo nas tri aktivista pozvati na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća. Ja bih vas molio da nas pozovete. Imat ćemo vam što za reći, bit ćemo pristojni, nećemo nikoga napadati, samo ćemo ići s argumentima. To ćete morati dogovoriti s tajnicom Gradskog vijeća, ali sjednice su javne i to nije nikakav problem. Eto, hvala lijepo i sretno. Hvala vama", istaknuli su Fudurić i Uđbinac prilikom predaje.

Gradonačelniku Jeliću koji nije mogao preuzeti peticiju jer je otišao na duhovnu obnovu na Buško jezero, poručio je kako je tim činom pokazao da ga ne zanimaju problemi građana grada Karlovca. Pored peticije koja je okončana, u tijeku je potpisivanje osnovne peticije navedenoga Građanskog pokreta, a to je da se svakom vlasniku stana na njegov zahtjev omogući odvajanje iz sustava centralnog grijanja. Nakon predaje peticije Građanski pokret nastavlja s aktivnostima.

"Ovim činom je dokazao da ga uopće nije briga za građane Karlovca i za probleme u kojima je Grad Karlovac i ovu problematiku oko Toplane. Samo se nadam da će u tom Buškom blatu konačno naučiti, ako ništa drugo, 10 Božjih zapovijedi", naglasio je Fudurić.

Fuduriću se priključio i dugogodišnji korisnik Toplane Tomislav Kuhar koji je za grijanje na Toplanu, ali pod određenim uvjetima. Tako otkriva da će ga grijanje ove godine koštati oko 10 000 kuna ili 63 kubika drveta što je smatra neracionalno jer centralno mora biti jeftinije od drugih.

"Ja spadam u one koji žele drugačiju Toplanu, koja će nas grijati po prihvatljivim uvjetima i po prihvatljivoj cijeni. Toplana danas tako ne radi. Želim platiti grijanje, do sada ga nisam platio jer nemam jasne ugovorne uvjete. Moram jasno znati kada sezona počne i kada završava, kada počinju grijati ujutro, kada prestaju, kako griju za blagdane, koji su ulazni parametri i tako dalje. Svaki put im napišem da želim platiti, ali da moram znati što i pod kojim uvjetima kupujem. Nažalost oni samo ponovno šalju račune, nikakve pametne odgovore ne daju na ta pitanja i ugovora niti dan danas nemam", kaže Kuhar.

Nakon predaje peticije, Građanski pokret nastavlja s aktivnostima. Ovisno o tome kad stignu računi, 19. ili 26. siječnja, ispred Gradske toplane demonstrativno će zapaliti kopije računa, a u planu je i miran prosvjed ispred zgrade karlovačkog Magistrata.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.