Događaji

Zadnji dan pontifikata

Zadnji je dan pontifikata Benedikta XVI.

Zadnji je dan pontifikata Benedikta XVI.

Zadnji je dan pontifikata pape Bendikta XVI. Već sutra dekan kardinalskog zbora Angelo Sodano sazvat će prvu opću kongregaciju kardinala koji će u idućem tjednu sjesti za stol i dogovoriti datum konklava. Papa se danas oprostio od kardinala kojima je poručio: "Među vama je i novi Papa koji će imati moju bezuvjetnu poslušnost".

Posljednji stisak Papine ruke, nekoliko toplih riječi i savjeta, blagoslov i pljesak. Prije nego siđe sa svjetske pozornice i napusti svetu stolicu Papa Benedikt XVI. oprostio se od kardinala. U dvorani Clementina Apostolske palače zahvalio im je na podršci i obećao ostati s njima u molitvi.

"Nastavit ću vam služiti s poniznošću, naročito u idućim danima sve dok vas Sveti duh ne uputi u smjeru novoga Pape. Obećavam vam da ću ostati uz vas. Između vas je i budući Papa kojem danas obećavam svoju bezuvjetnu poslušnost, poniznost i poštovanje", rekao je Benedikt XVI.

Papa je sa svakim kratko progovorio. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić zahvalio je Papi na svemu što je učinio za Crkvu u Hrvatskoj, a potom je otkrio i što mu je Papa odgovorio.

"Rekao mi je: ja na osobiti način čuvam i nosim u svom srcu onaj susret s mladima na zagrebačkom Trgu. Bio je to susret zajedništva molitve i šutnje", rekao je kardinal Bozanić za Hrvatski katolički radio.

Papa oko 17 sati zrakoplovom odlazi prema ljetnoj rezidenciji u Castel Gandolfu gdje će se posljednji put pojaviti pred narodom, objašnjava vatikanist Silvije Tomašević.

"U 17:30 predviđeno je da nakratko pozdravi prisutne vjernike, a zatim se povlači u Apostolsku palaču. U 20 sati prestaje biti Papom. To će biti simbolično označeno time što će s vratiju na ulasku u Palaču otići dvojica švicarskih stražara", kaže Tomašević.

Benedikt XVI. u rezidenciji ostaje naredna dva mjeseca dok se ne završe radovi na zgradi bivšeg samostana unutar vatikanskih zidina, a gdje će se preseliti zajedno sa svojim osobnim tajnikom. Napuštanjem papinske dužnosti ostaje mu titula počasnog Pape i Njegove svetosti, gubi Švicarsku gardu, a čuvat će ga vatikanska žandarmerija. Kada će svijet dobiti novog Papu ovisi o datumu održavanja konklava, a već sutra kardinali počinju pripreme za prve dogovore, objašnjava Tomašević.

"Sutra će dekan Kardinalskog zbora Angelo Sodano uputiti pisma svim kardinalima da dođu na kongregacije koje će početi u ponedjeljak, 4.ožujka. Sumnjam da bi konklava mogla početi prije 11. ožujka", kaže Tomašević. 115 kardinala među sobom će birati novog Papu, kojem je potrebna dvotrećinska većina glasova svih elektora.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.