Događaji

Jaka i obilna kiša

Redovne mjere obrane od poplava na području Karlovca

Redovne mjere obrane od poplava na području Karlovca

Jaka i obilna kiša koja je padala u većem dijelu zemlja Hrvatske i Slovenije, kao i topljenje snijega uzrokovali su rast vodostaja.

Zoran Đuroković iz centra za obranu od poplava Hrvatskih voda kaže kako je porast zabilježen na gotovo svim vodotocima.

"Posebno su u porastu Sutla, Krapina, Česma, Ilova, Lonja, Kupa s pritokama, a isto tako i od kolega iz Republike Slovenije imamo potvrdu da će nam doći i veći vodni val rijeke Save iz Slovenije. Na svu sreću, on će biti nešto manji u odnosu na prvobitno prognozirani, ali moguće su poteškoće u pronosu tog vodnog vala rijeke Save na nizvodnom području od Siska prema Jasenovcu", kaže Đuroković.

Naglašava i kako se očekuje oko 1500 kubičnih metara u sekundi. Upozorio je na veliku zasićenost tla vodom, ali i činjenicu da su sve depresije pune, pa je otežana evakuacija vode.

"Iz tog razloga na pojedinim dijelovima naselja, recimo na području Čazme i u okolici grada Siska, ugrožen je veći broj stambenih i gospodarskih objekata. I tijekom noći nastavit ćemo s crpljenjem vode i idućih dana pomno ćemo pratiti razvoj hidrometeorološke situacije", naglasio je Đuroković.

Redovne mjere obrane od poplava već su na snazi za područje grada Karlovca, dok bi vodeni val u Zagrebu trebao također biti na razini redovnih mjera, kažu iz Hrvatskih voda.

Recimo da je došlo do izljevanja potoka Koprivnica u Novigradu Podravskom. Došlo je i do izljevanja Kupe u Gradecu Pokupskom, a rijeka Odra izlila se u Čičkoj Poljani kod Velike Gorice.

Što se Zagreba tiče, vodni val će sutra proći gradom, negdje u jutarnjim satima, ali ne bi trebalo biti većih poteškoća i očekuje se da bude na razini negdje do redovnih mjera obrane od poplava, odnosno ne bi trebalo prijeći 350 centimetara.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.