Događaji

Ocijenila bonitetna kuća

Hrvatska uopće nije u krizi?

Hrvatska uopće nije u krizi?

Kao i svakog prvog u mjesecu, najveća bonitetna kuća na svijetu Dun & Bradstreet objavila je prvog travnja u publikaciji International Risk & Payment Review ocjenu kako "Hrvatska uopće nije u krizi".

Najstarija bonitetna kuća na svijetu D&B u svojoj najnovijoj publikaciji IR&P Review o poslovanju 132 države svijeta ocijenila je da je nakon šezdeset i dva kvartala za redom pada BDP-a, SDP uspio stabilizirati hrvatsku ekonomiju. Potezi premijera Milanovića i ministra Linića povećali su količinu njihova kapitala, smanjujući istodobno stopu nezaposlenosti među članovima stranaka vladajuće koalicije - kaže se u ocjeni. Trenutačni broj nezaposlenih iznosi 369.172, a još početkom tjedna bio je gotovo 370.000.

D&B taksativno navodi svih osam mjera koje je SDP poduzeo od kada su preuzeli vlast, a koje su zaslužne za ocjenu da Hrvatska "uopće nije u krizi":

SDP-ove mjere za izlazak iz krize

1) Rušenje snjegovića
Godina je počela oštrim mjerama. 25. siječnja srušen je snjegović visok šest i širok tri metra jer je napravljen na javnoj površini bez dozvole. Neslužbeno se spominje kako je rušenjem snjegovića simbolično najavljeno novo hrvatsko proljeće.

2) Nabavka automobila za Vladu
Vlada je krenula u obnovu državnog voznog parka "tešku" 265,521 milijun kuna. Drži se da je ovim potezom dodatno potaknuta njemačka automobilska industrija. Poticanje najvažnijeg hrvatskog trgovinskog partnera važno je iz razloga što D&B Njemačku apostrofira kao potencijalno najvećeg hrvatskog donatora humanitarne pomoći.

3) Nabavka aviona za Vladu
Iako su u Vladi nakon burnih reakcija javnosti demantirali napise medija da kupuju zrakoplov vrijedan 64 milijuna kuna, smatra se kako je već probni balon bio dovoljan da porukom "ima se, može se" potakne potrošnju. D&B preporučuje Vladi da na negodovanje javnosti odgovori racionalnijim izborom zrakoplova, konkretno preporučujući povoljni Tupoljev, omiljenu marku pokojnog predsjednika Poljske Kazcynskog.

4) Izleti ministra financija Slavka Linića u Dubai te predsjednika Josipovića u Katar
Na diplomatskom planu, najviše su se istakli ministar Linić i predsjednik Josipović, koji su u jeku najveće krize otputovali u Dubai i Katar. Iako nisu ugovoreni nikakvi poslovi za hrvatske kompanije, D&B navodi da je za hrvatske građane bolje da Linić i Josipović nisu u Hrvatskoj, ali ipak izražava žaljenje kako za let nisu koristili ranije spomenuti Tupoljev.

6) Smanjenje PDV-a na novine
Smanjivanjem PDV-a na novine Vlada premijera Milanovića ne samo da je financijski pomogla moralne vertikale hrvatskog društva, Ninoslava Pavića i Patera Tolja, već je i osigurala stvaranje pozitivnog ozračja. Ako je vjerovati novinama, Hrvati žive odlično, iako mnogi od njih to ne znaju.

7) Osuđen potpredsjednik Vlade
Postavljanjem Čačića za prvog potpredsjednika Vlade, Zoran Milanović se potvrdio kao političar s vizijom i čovjek koji nema vremena za čekanje. Članovi hrvatskih Vlada do sada su završavali u zatvoru po isteku mandata, no Milanović se odlučio okružiti se ljudima koji će u zatvoru završiti odmah. Vrhovni je sud u međuvremenu je razmotrio žalbu Radimira Čačića na odluku izvanraspravnog sudskog vijeća Županijskog suda u Zagrebu, kojom je u cijelosti potvrđena presuda suda u mađarskom Kapošvaru. Nakon što je, neočekivano, podnio ostavku, novinari su od Čačića pokušali saznati gdje će i kako odslužiti kaznu. Čačić će kaznu "odsjediti" u obliku društveno korisnog rada, radit će kao vozač zagrebačkog taksija.

8) Pomaganje Bandiću
Svojim je potezima premijer Milanović osigurao još jedan mandat na čelu Zagreba "svom prijatelju", kako ga je do prije koju godinu nazivao, Milanu Bandiću. Milanović je prvo smijenio Bernardića koji je protiv Bandića imao male šanse, nakon čega je isturio Ostojića koji protiv Bandića nema nikakve šanse. Milanović se još jednom pokazao političarem najvišeg kalibra, s obzirom da je lucidnim manevrom osigurao pobjedu na izborima svom čovjeku koji bi bez njega davno bio politički mrtvac, a Zagreb grad bez fontana. U kuloarima se spominje kako će nakon Bandića Milanović oživjeti i Karamarka.

"Hrvatima je očito dobro"

Ključni argument ugledne bonitetne kuće o procjeni da "Hrvatska nije u krizi", D&B navodi na kraju publikacije: "Vlada Republike Hrvatske zadovoljna je zacrtanim smjerom i ne iskazuje namjeru da išta poduzima, a građani se svejedno ne bune. Ne preostaje nam drugo nego da zaključimo kako je Hrvatima dobro. Krize očito nema."

O pozitivnom izvješću D&B-a rano jutros su se očitovali predsjednik i premijer. Predsjednik Josipović izjavio je kako se smatra zaslužnim za ocjenu "da je Hrvatima očito dobro", rekavši kako je svojom retorikom pridonio tome da Hrvati manje kukaju. "Moj mandat ostat će upamćen samo po tome" - izjavio je predsjednik.

Na dvanaestoj izvanrednoj konferenciji za novinare organiziranoj u proteklih tjedan dana, trećoj danas, vidno zadovoljni premijer Milanović izjavio je "kako su napravili sve što su znali".

Milanović je prokomentirao i jedinu negativnu opasku D&B-a, kako je SDP u 485 dana vladavine odustao od plana 21, i umjesto njih ostvario svega osam navedenih točaka. Razliku od 13 neostvarenih mjera Milanović je danas opravdao time kako njegovi ministri bolje oduzimaju nego dijele, rekavši u svoju obranu da ima profesora matematike u Špičkovini koji o gospodarstvu znaju još manje od Linića i njega. "Znate na kog mislim" - izjavio je Milanović.

Kako će Hrvati točno osjetiti izlazak iz krize, što je obećanje kojim je SDP dobio izbore, premijer nije znao precizno reći. "Ozbiljno me to pitate?" - novinarki HTV-a obratio se protupitanjem Milanović. Potom je pomirljivo zaključio kako on i njegov brat već sada žive znatno bolje nego u vrijeme vladavine HDZ-a.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.