Biznis

Rezultat nesposobnosti

BDP: Gospodarstvo pada zbog nesposobne Vlade - HDZ

BDP: Gospodarstvo pada zbog nesposobne Vlade - HDZ

Pad hrvatskog gospodarstva u prvom tromjesečju rezultat je nesposobnosti aktualne Vlade, odnosno onoga što je Vlada radila u protekle dvije i pol godine, ističu danas iz oporbenog HDZ-a.

Ti pokazatelji rezultat su nesposobnosti ove Vlade, odnosno onoga što je Vlada činila u protekle dvije i pol godine, rekao je Đuro Popijač (HDZ) komentirajući podatak da je gospodarstvo u prvom tromjesečju palo 0,4 posto na godišnjoj razini, 10. kvartal zaredom.

"Očito se nastavlja serija loših vijesti za hrvatsku državu, gospodarstvo i građane", kaže Popijač i dodaje kako je od početka rada aktualne Vlade, po potezima i mjerama koje je vukla, bilo jasno da će se gospodarska kriza produbljivati. "Svi očekuju da se učini kraj ovoj agoniji, no osim unutarstranačkih sukoba u samoj Vladi, ništa se drugo ne događa", zaključio je Popijač.

Bivši ministar financija Ivan Šuker (HDZ) najvećim problemom smatra što se prvi Vladin čovjek zadužen za gospodarstvo "lovi za neke slamčice koje nisu održive".

Sve međunarodne institucije i Državni zavod za statistiku rekli su da će ova godina biti negativna, hoće li biti pad BDP-a 0,4 ili 0,5 posto sasvim je nebitno, jer da imate i nulu ne bi vam ništa promijenilo na životnom standardu, navodi Šuker.

Za bivšeg ministra financija najveća je tragedija što pozitivni pomaci u okruženju nisu djelovali na pozitivne trendove u Hrvatskoj, pa je nezaposlenih još više od 350 tisuća, a životni standard je nizak.

"Ako Vlada, nakon dvije i pol godine, nije shvatila da su za rast BDP-a potrebne reforme i da BDP može rasti samo na reformama i otvaranju prostora privatnim investicijama, onda naprosto nisu svjesni gdje žive", zaključio je Šuker.

Mudrinić: bitne su mjere izlaska iz postojećeg stanja

Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić, komentirajući pad BDP-a, danas je istaknuo da nije bitan jedan kvartal, nego srednjoročno i dugoročno planiranje, odnosno kojim mjerama će Hrvatska izaći iz postojećeg stanja.

Mudrinić smatra da je aktualna, kao i dvije tri prethodne Vlade, na određeni način zatečena činjenicom da se na globalnoj razini, ali i u našem okruženju, sve promijenilo.

"Moramo vrlo brzo izaći sa jasnom strategijom što želimo postići, moramo iskoristiti ulazak u EU za rast i zapošljavanje, privlačenje investitora", poručuje Mudrinić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.