Događaji

U "stanju pripravnosti"

Južna Koreja i SAD podignuli stupanj pripravnosti

Južna Koreja i SAD podignuli stupanj pripravnosti

Južna Koreja i njezin američki saveznik podignuli su stupanj pripravnosti svojih snaga jer se Sjeverna Koreja, kako se primiče 15. travnja i obljetnica rođenja utemeljitelja države, sprema izvesti jedno ili više pokusnih ispaljivanja raketa, piše HRT

Pripravnost američkih i južnokorejskih snaga podignuta je s trećeg na drugi stupanj koji označava "za život opasnu prijetnju", rekao je za južnokorejsku agenciju Jonhap jedan vojni dužnosnik koji je htio ostati anoniman. Sljedeći, ujedno i najviši - prvi stupanj - znak je rata.

I Japan je objavio da je u "stanju pripravnosti" za presretanje svakog projektila koji bi prijetio zemlji.

Ratnu retoriku, čestu prošlih tjedana, Pyongyang je jučer pojačao, zaprijetivši "termonuklearnim" ratom, a stranim je državljanima u Južnoj Koreji preporučio da napuste zemlju.

Sjevernokorejske vlasti prošlog su tjedna postavile dva projektila Musudan srednjeg dometa na pokretne lansere i premjestile ih na svoju istočnu obalu. Musudan ima domet od oko 3000 kilometara i može pogoditi ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu.

S vrlo malom bojnom glavom ta raketa može preletjeti i do 4000 kilometara te teoretski pogoditi otok Guam, na kojem je stacionirano oko 6000 američkih vojnika, a koji je udaljen oko 3500 kilometara od sjevernokorejske obale.

HRT/eZd


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.