Događaji

Sjeverna Koreja tvrdi da provociraju rat

Južna Koreja i SAD pokrenuli zajedničku vojnu vježbu

Južna Koreja i SAD pokrenuli zajedničku vojnu vježbu

Američka i južnokorejska mornarica započele su danas zajedničku vojnu vježbu i time izazvale niz kritika i prijetnji od strane Sjeverne Koreje.

Vode Žutog mora godinama su izvorište tenzija između dvije Koreje, a najviše nesporazume izaziva demarkacijska linija koja leži u tim vodama i predstavlja diskutabilnu granicu. Deseci tisuća američkih i južnokorejskih vojnika sudjeluju u tradicionalnoj zajedničkoj vježbi zvanoj Ulchi Freedom Guardian. Vježba će trajati deset dana.

Južnokorejsko ministarstvo obrane kazalo je kako je vježba zamišljena kao simulacija uništenja sjevernokorejskog oružja za masovno uništenje. S druge strane, američki zapovjednici tvrde kako je riječ o rutinskoj i obrambeno orijentiranoj vježbi, prenosi Voice of America.

Bilo kako bilo, Sjeverna Koreja nije zadovoljna tim manevrima, pa je upozorila Seoul i Washington da otkažu vježbu, jer u protivnom povećavaju izvjesnost da će doći do nuklearnog rata. Poručili su da je suzdržavanje od takvih provokacija jedini način da se normaliziraju odnosi suprotstavljenih strana.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.