Događaji

Slijedi ratifikacija

Južna Koreja i SAD dogovorile sporazum o slobodnoj trgovini

Južna Koreja i SAD dogovorile sporazum o slobodnoj trgovini

Ako se ratificira, sporazum će ukinuti carine na više od 95 posto industrijskih proizvoda i robe široke potrošnje u roku od pet godina

Američki predsjednik Barack Obama danas je pozdravio sporazum o slobodnoj trgovini između SAD-a i Južne Koreje.

Sporazum koji će znatno osnažiti gospodarske veze dvaju zemalja još mora proći u Kongresu. Analitičari smatraju da je značajno što je sporazum postignut upravo u vrijeme kada se dugogodišnja saveznica SAD-a nalazi na rubu rata sa susjednom Sjevernom Korejom. Također, radi se o jednom od najznačajnijih trgovinskih sporazuma koje je SAD sklopio u posljednjih desetak godina.

Ako se ratificira, sporazum će ukinuti carine na više od 95 posto industrijskih proizvoda i robe široke potrošnje u roku od pet godina, što bi, po procjeni Američke komisije za međunarodnu trgovinu, trebalo povećati američki izvoz za najmanje 10 milijardi dolara.

Prva verzija sporazuma dogovorena je još 2007. godine, za vrijeme administracija Georgea Busha, ali nije prošla u Kongresu. Ovaj dogovor uslijedio je nekoliko tjedana nakon nespješnih pregovora na summitu G-20.

"Američki proizvođači automobila i kamiona dobit će mnogo veći pristup na korejsko tržište. Mi jačamo našu sposobnost stvaranja i obrane radnih mjesta u industrijskoj proizvodnji u SAD-u, jačamo izvoz poljoprivrednih proizvoda za američke farmere i otvaramo korejsko tržište usluga za američke tvrtke", rekao je Obama.

Sporazum je pozdravio i južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak. "Sporazum je položio temelje da obje zemlje budu na dobitku, odražavajući intere se dviju strana na uravnoteženi način, rekao je.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.