Događaji

Kaos u zdravstvu

HZZO otkazao ugovore privatnim polikinikama, čeka li nas od jeseni navala na bolnice?

HZZO otkazao ugovore privatnim polikinikama, čeka li nas od jeseni navala na bolnice?

Vijest da je HZZO otkazao ugovore privatnim poliklinikama koje na teret države rade pretrage, za koje se u bolnicama čeka i do godinu dana, izazvala je paniku među pacijentima. Iz HZZO-a smiruju situaciju, tvrde da ugovori nisu otkazani svim poliklinikama, kao i da nisu otkazane sve usluge. No činjenica je da će to utjecati na liste čekanja u bolnicama, koje su ionako pretrpane pacijentima.

Kroz polikliniku Medikol prošle godine prošlo je oko 200 tisuća ljudi, koji su na račun HZZO-a radili određene pretrage. No od 1. kolovoza u navedenoj poliklinici to više neće moći raditi na teret države. Ravnateljica poliklinike Ivanka Trstenjak Rajković tvrdi da će to za koji mjesec izazvati kolaps sustava.

"To vam u stvari znači da će na listama čekanja, koje su već sada duže od 10 mjeseci, brojčano čitav jedan Grad Zagreb biti na listi čekanja", rekla je Trstenjak Rajković.

Liste čekanja će se povećati, no situacija neće biti dramatična, potvrdila nam je pomoćnica ravnatelja HZZO-a Dubravka Pezelj Duliba, koja je pojasnila zašto je došlo do raskida ugovora.

"Te polikline s kojima sada nećemo nastaviti suradnju nisu ispunile uvjete natječaja. Znači, mi imamo mrežu koju utvrđuje Ministarstvo zdravlja koja se onda popuni do broja timova koji su utvrđeni mrežom. Preko toga jednostavno ne možemo jer nije tako utvrđeno i nemamo sredstva za ugovaranje preko mreže. Smatra se da je broj timova koji je utvrđen mrežom prilagođen potrebama populacije Republike Hrvatske", pojasnila je Pezelj Duliba.

Riječ je o 50-ak poliklinika, no samo s nekima od njih prekinuta je cjelokupna suradnja. Na taj način riješit će se, kaže Pezelj Duliba, i slanje pacijenata na nepotrebne preglede.

"Mi smo kroz novi model ugovaranja dali i doktorima primarne zdravstvene zaštite jaču ulogu, da se malo više skrbe za svoje pacijente i da baš sve ne upućuju u poliklinike i bolnice, nego da nešto riješe i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti tako da ne očekujemo neku posebnu navalu. Osim toga, i bolnice trebaju preuzeti svoj dio posla. Možda se malo i drukčije organizirati", rekla je Pezelj Duliba.

A upravo je problem organizacije ono što već godinama tišti udruge za promicanje prava pacijenata. Predsjednica udruge Đula Rušinović Sunara potvrđuje da se pacijente često šalje na nepotrebne preglede, no ona smatra da su tu u pitanju neki drugi interesi.

"Oni nas pljačkaju. Isti ljudi rade privatno i u bolnici. Onda onaj iz bolnice kaže 'Vama treba CT, a bolnica vas može staviti za 10 mjeseci'. Onda on tamo stavi privatni honorar, ovamo je prebacio da mu se plaća skuplje nego u bolnici, više novca je izašlo iz sustava, mi budale plaćamo, a oni zapravo između sebe prave biznis", kaže Rušinović Sunara. Ona zamjera HZZO-u i to što, po njezinim riječima, proizvoljno mijenjaju ugovore bez da o tome obavijeste udrugu pacijenata. U HZZO-u međutim tvrde da oni to po zakonu nisu ni dužni, osim ako nije u pitanju Liječnička komora. U svakom slučaju, tvrde da nema mjesta panici zbog otkaza ugovora. Liste čekanja će se malo i produljiti, no kao i dosada, prioritet će imati pacijenti kojima pregledi poput CT-a uistinu trebaju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.