Događaji

Slijedi privatizacija

Hrvatski zdravstveni sustav doživjeti će krah: Samo bogati će se moći liječiti!

Hrvatski zdravstveni sustav doživjeti će krah: Samo bogati će se moći liječiti!

"Mi gubimo zdravstveni sustav. Štrajk liječnika će se nastaviti, liječnici i ministar Ostojić opet neće ništa dogovoriti, a pacijenti koji su bolesni i preplašeni će i dalje biti zadnja rupa na svirali i žrtve kao što su već 23 godine", rekla je za Index dr. Đula Rušinović-Sunara, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Nakon što je Ustavni sud donio odluku po kojoj se ukida radna obveza, liječnici planiraju dalje nastaviti sa štrajkom, a liste čekanja, koje su ionako preduge, samo će nastaviti rapidno rasti.

Pacijenti će još duže morati čekati na preglede, iako bolest ne može čekati da se ministar zdravlja Rajko Ostojić nakon više od tri mjeseca napokon dogovori s Hrvatskim liječničkim sindikatom.

"Nitko se službeno ne bori za prava pacijenata"

Rušinović-Sunara tvrdi kako su pacijenti u pat poziciji jer za njih ne postoji nikakav sindikat niti se za njihova prava itko službeno bori, osim Udruga koje pak nemaju ingerenciju niti ikakve ovlasti da se bore za njihova prava.

Kaže kako njena Udruga već 14 godina traži da se osnuje institucija koja bi bila potpuno neovisna i da služi za zaštitu prava pacijenata. Ona bi kaže, bila malo drugačije formirana od pravobranitelja, no dodaje i kako se ta profesija jednostavno mora oformiti.

"Neki dan smo razgovarali s ministrom Ostojićem i da li mu rok da se do kraja ovog mjeseca očituje o tom prijedlogu. Mora se napraviti radna grupa da počne raditi na zakonodavnom okviru za instituciju neovisnog zastupnika pacijenata, a paralelno s tim se treba napraviti i novi Zakon o zaštiti prava pacijenata", rekla je dr. dr. Đula Rušinović-Sunara.

Dodaje kako je i više nego očito da ministri, političari i liječnici nisu u mogućnosti nešto pametno smisliti jer je tijek svih pregovora kaže, uvijek išao na način da su pacijenti isključeni iz svega.

Dr.Rušinović-Sunara upozorava da nam se ako se ovako sve nastavi, uskoro približava krah zdravstvenog sustava kakvoj imamo.

"Hrvatski zdravstveni sustav će propasti, dobit ćemo američki"

"Propast ćemo u roku par mjeseci kad nam počnu stizati ostali državljani EU, pogotovo oni iz skandinavskih zemalja koji imaju dobre mirovine i odluče provesti po nekoliko mjeseci u sunčanoj Hrvatskoj gdje također imaju pravo na dostupnost zdravstvenih usluga. Tada će nastupit scenarij da će sve više liječnika privatno početi naplaćivati usluge pa u našem zdravstvenom sustavu uskoro više neće biti liječnika", rekla je dr. Đula Rušinović-Sunara.

Krajnji ishod svega će, dodaje, biti da će nam se ukinuti paket zdravstvenih usluga kakav imamo sada i dobit ćemo pravi američki sustav gdje će mogućnost liječenja imati samo oni koji si to mogu i platiti.

"To će značiti krah svega u sustavu zdravlja, to je jedna izvjesna budućnost", zaključila je Rušinović-Sunara.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.