Događaji

Odakle joj novac?

Supruga Linićevog prijatelja platila sinov dug od 5 milijuna kuna

Supruga Linićevog prijatelja platila sinov dug od 5 milijuna kuna

Tvrtka BTC Bjelovarski trgovački centar iz Bjelovara nema ni jednog zaposlenog, a već godinama njihovi poslovni prihodi i financijskih rashodi su na razini mršavih 10 do 15 tisuća kuna. U skladu s tim godišnja dobit proteklih godina iznosila je od 1400 do 9700 kuna, a jedne godine su čak bili i u minusu od 28 tisuća kuna. Unatoč gotovo nikakvom prometu ta je fantomska tvrtka ovog mjeseca odjednom u cijelosti isplatila više od pet milijuna kuna Hrvatskim šumama i to za dug kojeg je napravila Drvna industrija Čazma (DI Čazma).

Prema svemu sudeći riječ je o operaciji obitelji Radaković da se pokrije dug tvrtke DI Čazme koja se trenutno nalazi u Predstečajnom postupku u kojem traže od ministra Slavka Linića da im oprosti 12 milijuna kuna!

Naime, potraživanjem od 5.096.249 kuna mala tvrtka BTC postala je bitan faktor, odnosno bitan vjerovnik u Predstečajnoj nagodbi s obzirom da su ukupna dugovanja DI Čazme 28 milijuna kuna.

Kako je moguće da je fantomski BTC uspio odjednom naći-pozajmiti 5 milijuna kuna i preuzeti dug DI Čazme prema Hrvatskim šumama postaje jasnije ako kažemo da je na čelu DI Čazme Ratomir Radaković, sin Petra Radakovića direktora Erste Banke, a da je na čelu tvrtke BTC Vesna Radaković, Ratomirova majka i supruga Petra Radakovića!

Osim nje, na čelnim pozicijama fantomske tvrtke BTC nalaze se redom: kao direktor Pavao Drakulić, nekadašnji član Nadzornog odbora Erste banke koji je radio u toj banci kao direktor sektora rizika za nekretnine, zatim Marijan Marušić, bivši član Uprave Erste Banke, a sadašnji član uprave Podravske banke.

Isplatili više od 5 milijuna kuna u cijelosti

U Hrvatskim šumama potvrdili su nam kako je tvrtka BTC uplatila cjelokupni iznos duga kojeg je imala DI Čazma.

"Tvrtka BTC Bjelovar uplatila je Hrvatskim šumama u cijelosti iznos od 5.082.331,14 kuna 11.10.2013. godine. Uplata je obavljena na temelju Ugovora o prodaji potraživanja koji je ta tvrtka sklopila sa tvrtkom DI Čazma", kažu nam iz Hrvatskih šuma. Prema ugovoru riječ je zadužnicama Di Čazme iz 2003. godine te iz 2010. i 2011. godine. Iz rujna 2003. godine postoje dvije zadužnice s pola milijuna kuna, a iz siječnja 2010. godine dvije zadužnice od po milijun kuna te isto dvije zadužnice za isti iznos od veljače 2011. godine.

"Netočan je podatak da postoje nenaplaćene fakture u poslovanju Hrvatskih šuma s tvrtkom DI Čazma. Prijenosom potraživanja na novog vjerovnika Ugovorom su prenesena i sredstva osiguranja plaćanja odnosno zadužnice. Naplata je obavljena po izdanim računima, a ne po zadužnicama. S obzirom da su Hrvatske šume u potpunosti naplatile svoja potraživanja nema potrebe za aktiviranjem zadužnica", tvrde nam iz Hrvatskih šumama kada smo ih upitali za dugove iz 2003. godine.

Ne zanima ih tko plaća, ako plaća

Pitali smo u Hrvatskim šumama je li im poznata struktura tvrtke BTC te očigledne obiteljske veze s DI Čazmom, no ovoj državnoj tvrtki to očigledno nije bitno. "Poznavanje detaljnijih podataka o poslovnim strukturama nema značajan utjecaj na naše poslovanje. Važno je bilo naplatiti potraživanja koja smo imali prema tvrtki DI Čazma što je uplatom sredstava od strane tvrtke BTC Bjelovar, kao vjerovnika tvrtke DI Čazma, ispunjeno.", tvrde nam u Hrvatskim šumama.

Platiš 5 dobiješ 12!?

No, ako nije bitno za ovu državnu tvrtku, bitno je za državu. Podsjetimo, DI Čazma traži od Ministarstva financija da im se oprosti čak 12 milijuna kuna duga. Bitan glas u predstečajnoj nagodbi, osim poznanstva Radakovića s ministrom financija Slavkom Linićem, sada će biti i glas tvrtke BTC koja je već glasala da se Čazmi odobri plan restrukturiranja te da im država oprosti te milijunske iznose. Naime, Hrvatske šume više nisu vjerovnici, ali sada jest tvrtka BTC koja će imati oko 20 posto glasova na ročištu.

Do Ratomira Radakovića, čiji je otac blizak s predsjednikom Josipovićem, ali i s ministrom financija Slavkom Linićem s kojim redovito karta, pokušali smo doći u više navrata no bez uspjeha.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.